Некатегоризовано

Sam Altman and Greg Brockman Join Microsoft as Head of AI Research

Summary

Nov 20 (Reuters) – Nakon iznenadnog uklanjanja, suosnivač i bivši izvršni direktor kompanije OpenAI, Sam Altman, pridružio se Microsoftu kao šef istraživanja veštačke inteligencije, zajedno sa bivšim predsednikom ChatGPT mreže Gregom Brockmanom i ostalim osobljem. Ovi događaji su se odigrali […]

Sam Altman and Greg Brockman Join Microsoft as Head of AI Research

Nov 20 (Reuters) – Nakon iznenadnog uklanjanja, suosnivač i bivši izvršni direktor kompanije OpenAI, Sam Altman, pridružio se Microsoftu kao šef istraživanja veštačke inteligencije, zajedno sa bivšim predsednikom ChatGPT mreže Gregom Brockmanom i ostalim osobljem. Ovi događaji su se odigrali manje od godinu dana nakon što je OpenAI pokrenuo pomamu za generativnom veštačkom inteligencijom lansiranjem viralnog chatbota ChatGPT i privukao investitore poput Microsofta, kao i drugih velikih kompanija. Ovaj drastičan preokret nije prvi koji se dešava u OpenAI, koji je osnovan 2015. godine. Elon Musk, izvršni direktor kompanije Tesla i suosnivač neprofitne organizacije OpenAI, nekada je bio i suosnivač neprofitne organizacije, a tokom 2020. godine su izvršni direktori odlazili, osnivajući konkurentske kompanije poput Anthropic-a, koji se navodno više fokusira na bezbednost veštačke inteligencije.

Date Event Nov. 17 Nadzorni odbor OpenAI-a otpušta CEO-a i suosnivača Sama Altmana, dok predsednik Greg Brockman napušta kompaniju nakon što je uklonjen iz odbora. Mira Murati je imenovana kao privremeni CEO. Nov. 18 Otkaz Sama Altmana je rezultat „sloma komunikacije između Sama i odbora“, a ne „zlostavljanja“, kako je navedeno u internom memorandumu od strane COO-a Brada Lightcapa. Nov. 18 Rani investitor Khosla Ventures izjavljuje da želi da se Altman vrati u OpenAI, „ali će ga podržati u bilo čemu što odluči sledeće“. Nov. 18 Neke zaposlene su razmatrale mogućnost odlaska ukoliko Altman ne bude ponovo postavljen za CEO-a do kraja vikenda, dok su druge izrazile podršku priključenju njegovom novom poduhvatu, prema izvorima upućenim u situaciju. Nov. 19 Sam Altman razmatra mogući povratak u kompaniju, kao i mogućnost pokretanja nove startap kompanije u oblasti veštačke inteligencije, izvor saznaje za Reuters. Nov. 20 CEO Microsofta, Satya Nadella, izjavljuje da je Altmana, Brockmana i njihove kolege angažovao kako bi vodili novi tim za napredna istraživanja veštačke inteligencije. Nov. 20 OpenAI imenuje bivšeg direktora kompanije Twitch, Emmetta Sheara, kao privremenog CEO-a.

Ref:
– Reuters, http://www.reuters.com