Некатегоризовано

Novi medicinski pod na bazi veštačke inteligencije omogućava brze zdravstvene pregleda

Summary

Ubrzo bi medicinski pod na bazi veštačke inteligencije mogao biti dostupan u tržnim centrima ili poslovnim zgradama u blizini vas. Klinike CarePod, veličine česme, su autonomne „lekarske ordinacije sa veštačkom inteligencijom“ gde pacijenti mogu privatno obavljati lekarske preglede ili ocenjivati […]

Novi medicinski pod na bazi veštačke inteligencije omogućava brze zdravstvene pregleda

Ubrzo bi medicinski pod na bazi veštačke inteligencije mogao biti dostupan u tržnim centrima ili poslovnim zgradama u blizini vas.

Klinike CarePod, veličine česme, su autonomne „lekarske ordinacije sa veštačkom inteligencijom“ gde pacijenti mogu privatno obavljati lekarske preglede ili ocenjivati svoje zdravlje srca, mentalnog stanja, rizika od raka, funkcije bubrega i drugih vitalnih parametara, prema startapu Forward (insertsourcehere). Članarina počinje od 99 dolara mesečno. Usluga ne fakturiše osiguranje, pa nema plaćanja učešća ili neočekivanih računa.

„Želimo biti prisutni na svakom uglu,“ izjavio je izvršni direktor Forward-a, Adrian Aoun, u intervjuu. „Planiramo dalji rast sve dok ne stignemo do Ruande i drugih područja kojima su preko potrebne zdravstvene opcije.“

Prva serija biće postavljena u tržne centre, poslovne zgrade i teretane, počevši od područja u San Francisku zalivskom području, Njujorku, Čikagu (kula Willis) i Filadelfiji.

Forward je u sredu objavio da je obezbedio 100 miliona dolara kapitala od strane investitora kao što su Khosla Ventures, Founders Fund, Tencent Holdings, bivši izvršni direktor StumbleUpon-a, Garrett Camp, i legendarni investitor John Doerr, kako bi proizveo i postavio ove module.

Koncept modula temelji se na prvobitnoj viziji Forward-a iz 2017. godine, koja je počela kao prva od mnogih medicinskih objekata najnovije tehnologije u SAD-u. Ordinacije od 325 kvadratnih metara kombinuju šest pregleda opremljenih interaktivnim displejima i dva skenera tela koji prikupljaju podatke putem nosivih senzora.

„Demokratizujemo zdravstvenu zaštitu; trebalo bi da bude dostupna svima u bilo koje vreme“, rekao je Aoun, bivši izvršni direktor kompanije Alphabet Inc., koji je suosnivač Forward-a zajedno sa Ilyom Abyzovom, izvršnim direktorom kompanije Uber Technologies Inc. koji je pomogao lansiranje uberX, Erikom Frejom, koji je vodio inicijative veštačke inteligencije u Google-u i Robom Sebastianom, koji je vodio strategiju proizvoda za nekoliko projekata GoogleX.

Forward-ove vodeće medicinske ustanove izgledaju kao Apple prodavnica: izložba prikazuje nosivi manšet za pritisak, digitalni glukometar i prenosivu EKG monitor. Iza izložbe, skener tela sa senzorima meri visinu, težinu i puls pacijenta. Ti rezultati se unose u Forward-ov sistem veštačke inteligencije i Forward mobilnu aplikaciju. Ovo je prvo odredište članova.

Rezultati se dobijaju za nekoliko minuta, a zatim sledi poseta pregleda u prostoriji koja je dominirana velikim ekranom. Na ekranu se prikazuju medicinski podaci pacijenta. Lekar ukazuje na relevantne informacije, na osnovu skeniranja tela, naknadnog krvnog testa i analize DNK.

Forward ima 19 lokacija širom zemlje i tim sa više od 100 primarnih zdravstvenih radnika. Međutim, želi da napravi veliki korak u suočavanju sa tri osnovna izazova zdravstva: cena, dostupnost i kvalitet.

– Jon Swartz