Некатегоризовано

World Press Photo Contest Menja Pravila Nakon Odluke o AI-generiranim Slikama

Summary

Definisanje šta predstavlja fotografiju ovih dana nije lak zadatak, čak ni za vodeću fotožurnalističku organizaciju. World Press Photo Contest je promenio pravila za dostavljanje prijava AI-generiranih slika, samo nekoliko dana nakon što je objavio da se takve slike mogu dostaviti […]

World Press Photo Contest Menja Pravila Nakon Odluke o AI-generiranim Slikama

Definisanje šta predstavlja fotografiju ovih dana nije lak zadatak, čak ni za vodeću fotožurnalističku organizaciju.

World Press Photo Contest je promenio pravila za dostavljanje prijava AI-generiranih slika, samo nekoliko dana nakon što je objavio da se takve slike mogu dostaviti u kategoriju Open Format. World Press Photo Foundation je prvobitno izjavila da će prihvatiti prijave AI-generiranih slika – odluka koja je izazvala veliku kritiku fotožurnalističke zajednice. Kritičari su tvrdili da uključivanje veštački kreiranih slika u takmičenje koje je namenjeno fotožurnalistima, koji su odgovorni za dokumentovanje stvarnih događaja, „nije u skladu sa svime što naša industrija radi“.

Nakon oštrih reakcija, World Press Photo Foundation je preinačila pravila takmičenja kako bi zabranila AI-generirane slike u kategoriji Open Format. „Zahvaljujući iskrenim i promišljenim povratnim informacijama tokom proteklih dana, odlučili smo da promenimo pravila za kategoriju Open Format u našem takmičenju tako da se AI-generirane slike isključe“, saopštila je World Press Photo Foundation u izjavi objavljenoj na svom sajtu u ponedeljak. „Generativna popuna i potpuno generirane slike će biti zabranjene u kategoriji Open Format (kao što je već bio slučaj u ostalim kategorijama: Singlovi, Priče i Dugoročni projekti).

Pravila za manipulaciju fotografija „napravljenih pomoću fotoaparata sa sočivom“ su takođe promenjena kako bi se jasnije definisalo šta predstavlja AI-generiranu sliku. Svetlosne promene poput smanjivanja šuma, automatske prilagodbe (na primer, u pogledu nivoa, boja, kontrasta) i izbor objekata su navedene kao prihvatljivi primeri AI alata za uređivanje, a obim tih izmena će biti odlučen od strane organizatora takmičenja i globalnog žirija. Alati zasnovani na generativnim modelima veštačke inteligencije koji uvode nove informacije radi uvećavanja i oštrenja slike, poput Adobe Super Resolution i Topaz Photo AI, nisu dozvoljeni.

Da bi pomogla u definisanju šta predstavlja fotografiju u doba veštačke inteligencije, World Press Photo Foundation je takođe zajedno sa institucijama za fotožurnalizam, vizualnim novinarima i urednicima razvila „skup jasnih etičkih standarda“. Ovi standardi imaju za cilj da obezbede da fotografije budu „fer i tačan prikaz onoga što je fotograf video“ i da nisu proizvedene na način koji dovodi javnost u zabludu.

U vreme kada se AI tehnologija sve više koristi u kamerama i softverima za uređivanje, razumljivo je zašto World Press Photo Foundation pokušava da precizira svoja pravila za dostavljanje prijava. Aplikacije poput Adobe Photoshopa i Lightrooma imaju alate za uređivanje slike koje je pomogla veštačka inteligencija kako bi olakšala fotografski proces automatskim izvršavanjem dosadnih i zahtevnih zadataka poput sakrivanja objekata ili poboljšavanja detalja kose. Takođe, veštačka inteligencija sve više pokreće i sisteme za snimanje slika na modernim pametnim telefonima, kao što su Google-ov novi Magic Editor i Best Take funkcije koje se koriste za razlikovanje Pixel 8.

S obzirom na to da je veštačka inteligencija čvrsto ukorenjena u procesu fotografisanja, smernice koje je World Press Photo Foundation postavio kako bi definisao nivo dopuštene AI manipulacije za pravu fotografiju su dobrodošao pokušaj da se napravi jasna granica između „umetnosti“ koju stvara AI i fotožurnalistike.

FAQ

Šta je World Press Photo Contest?

World Press Photo Contest je međunarodni fotografski konkurs koji dodeljuje prestižne nagrade za izvrsnost u oblasti fotožurnalizma.

Šta su AI-generirane slike?

AI-generirane slike su slike koje su stvorene uz pomoć veštačke inteligencije, umesto da su ih snimili ljudi.

Kako se AI tehnologija koristi u fotografiji?

AI tehnologija se sve više koristi za poboljšanje fotografija putem uređivanja softvera, kao i za poboljšanje funkcionalnosti kamera na pametnim telefonima.

Zašto je World Press Photo Foundation promenila pravila takmičenja?

World Press Photo Foundation je promenila pravila takmičenja kako bi isključila AI-generirane slike iz kategorije Open Format, nakon oštrih kritika fotožurnalističke zajednice.