Некатегоризовано

Veštačka inteligencija u nastavi matematike

Summary

Veštačka inteligencija platforme kao što su ChatGPT, Photomath i Symbolab su izmenili nastavu matematike pružajući brze rešenja za složene jednačine i nudeći korak-po-korak objašnjenja. Dok ovi alati efikasno mogu oponašati proceduralne operacije, nastavnici se zalažu za promenu u nastavi matematike […]

Veštačka inteligencija u nastavi matematike

Veštačka inteligencija platforme kao što su ChatGPT, Photomath i Symbolab su izmenili nastavu matematike pružajući brze rešenja za složene jednačine i nudeći korak-po-korak objašnjenja. Dok ovi alati efikasno mogu oponašati proceduralne operacije, nastavnici se zalažu za promenu u nastavi matematike fokusirajući se na rešavanje problema i primenu u realnom svetu.

Važnost razumevanja problema, istrajnosti u njihovom rešavanju i stvaranju matematičkih modela ističe David Dai, nastavnik matematike srednje škole. Kako bi postigli ovo, on podstiče učenike da prikupljaju podatke putem anketa i koriste ih za izračunavanje verovatnoća, što ne samo da podučava statističku analizu, već i angažuje učenike na značajan način.

Međutim, prelazak na pristup rešavanja problema zahteva značajan napor nastavnika i odstupanje od tradicionalne nastave matematike i metoda standardizovanih testova. Kritičari tvrde da bi trebalo dati prioritet osnovnim veštinama pre nego što se pristupi rešavanju problema iz stvarnog sveta. Kevin Dykema, nastavnik matematike srednje škole, brani pristupe rešavanju problema, ističući da pomažu učenicima da razumeju razloge matematičkih koncepata i njihovu praktičnu primenu.

Dostupnost AI alata kao što su ChatGPT i Photomath dovela je do toga da neki nastavnici onemoguće ili odvrate od njihove upotrebe. Anketa sprovedena od strane EdWeek istraživačkog centra otkriva da mnogi nastavnici zagovaraju ručno rešavanje problema koristeći papir i olovku. Neki sugerišu da učenici objasne svoje korake naglas ili da smatraju AI alate jednako plagijatu.

Međutim, sve više nastavnika smatra da bi učenici trebalo da nauče kako efikasno koristiti AI alate. Oni tvrde da bi ovi alati trebalo da budu prihvaćeni umesto da budu ignorisani u učionici, budući da su deo svakodnevnog života učenika van škole. Valerie Bennet, programski direktor za obrazovanje nastavnika, predlaže pretvaranje korišćenja AI alata u istraživački projekat. Upoređivanjem platformi odgovora i metoda sa ručnim pristupima, učenici mogu produbiti svoje razumevanje matematike i shvatiti da su njihovi nastavnici upoznati s AI alatima.

Integracija AI u nastavu matematike zahteva balansiranje između osnovnih veština i pristupa rešavanju problema. Iako AI alati pružaju efikasna rešenja, oni ne mogu zameniti kritičko razmišljanje i veštine rešavanja problema iz stvarnog sveta koje se razvijaju kroz angažovanu nastavu matematike.