Некатегоризовано

Veštačka inteligencija: Inovacije, Regulacija i Poverenje u Finansijskom Sektoru

Summary

Veštačka inteligencija (VI) je sve više postala središnja tema razgovora u finansijskom sektoru. Scott Zoldi, glavni analitičar kompanije FICO, ističe da je nova talas uzbuđenja oko veštačke inteligencije rezultat dostupnosti tehnologije svima, kao i mogućnosti generativne veštačke inteligencije da nas […]

Veštačka inteligencija: Inovacije, Regulacija i Poverenje u Finansijskom Sektoru

Veštačka inteligencija (VI) je sve više postala središnja tema razgovora u finansijskom sektoru. Scott Zoldi, glavni analitičar kompanije FICO, ističe da je nova talas uzbuđenja oko veštačke inteligencije rezultat dostupnosti tehnologije svima, kao i mogućnosti generativne veštačke inteligencije da nas zadivi.

Generativna veštačka inteligencija omogućava nam da koristimo velike jezičke modele koji sa nama komuniciraju i impresioniraju nas. To je otvorilo nove mogućnosti za ljude da pristupe novim informacijama i uvidima. Danas čak i naša deca mogu koristiti ovu tehnologiju.

Regulacija veštačke inteligencije postala je tema rasprave širom sveta. Postoje zahtevi za odgovornom primenom i zabrinutost zbog potencijalnih negativnih uticaja. Ipak, regulacija i inovacija mogu zajedno postojati i raditi u korist svih. Novi AI zakon Evropske Unije može nam poslužiti kao dobar primer u tom pogledu.

Pitanje transparentnosti i objašnjivosti u vezi sa primenom veštačke inteligencije takođe je važan aspekt koji treba razmotriti. Organizacije moraju biti sposobne da pokažu kako su zadovoljile principima regulacije ili smernicama. Vredno je razmatrati razvoj standarda za upravljanje modelima na korporativnom nivou kao načina za odgovaranje na promene i smernice u ovom regulatornom okruženju koje se stalno menja.

Socijalni rizici primene veštačke inteligencije u finansijskim uslugama su takođe važan aspekt koji se mora uzeti u obzir. Kompanije poput FICO-a moraju garantovati da razvoj tih modela neće rezultirati pristrasnošću ili diskriminacijom. Važno je koristiti transparentne tehnologije kako bi se dokazalo da se koristeći takve modele ne stvara neravnoteža u tretmanu pojedinih grupa.

Poverenje u veštačku inteligenciju u finansijskom sektoru će se postepeno razvijati. Potrebno je edukovati potrošače o tome da veštačka inteligencija može praviti greške i da je bitno koristiti modele koji su manje skloni greškama. Transparentnost je takođe važna, kako bi potrošači znali koje tehnike velikih podataka neka finansijska institucija koristi.

Ukupno gledano, kroz razgovore o transparentnosti tehnologija mašinskog učenja i demonstraciju potrebne kontrole nad modelima, poverenje potrošača će se povećavati. Bitno je da modeli budu pravilno razvijeni i bezbedni. To je ono što će uspostaviti poverenje u veštačku inteligenciju u finansijskom sektoru.

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Koja je razlika između generativne veštačke inteligencije i drugih aplikacija VI?

Generativna veštačka inteligencija omogućava jezičkim modelima da stvaraju nove informacije i outpute, dok druge aplikacije veštačke inteligencije, kao što je mašinsko učenje, obavljaju zadatke na osnovu postojećih podataka.

2. Kakve su zabrinutosti u vezi sa regulacijom veštačke inteligencije?

Jedna od glavnih briga je mogućnost stvaranja pristrasnosti i diskriminacije u rezultatima koji se dobijaju primenom veštačke inteligencije. Takođe je bitno definisati standarde za transparentnost i objašnjivost kako bi se osiguralo odgovorno korišćenje veštačke inteligencije.

3. Kako se može poverenje u veštačku inteligenciju razvijati u finansijskom sektoru?

Poverenje se može izgraditi kroz otvorenost i transparentnost u upotrebi veštačke inteligencije. Potrošači trebaju biti svesni grešaka koje veštačka inteligencija može napraviti i educirani o korišćenju najboljih modela. Takođe je važno da finansijske institucije istaknu koje tehnike veštačke inteligencije koriste i kako kontrolišu svoje modele.