Некатегоризовано

AI ima još prostora za rast na tržištu akcija, kaže Goldman Sachs

Summary

Grupa Goldman Sachs, globalna investiciona bankarska firma, smatra da još uvek postoji više prostora za rast veštačke inteligencije (AI) na berzi. Dok neki analitičari izražavaju zabrinutost zbog rasta interesovanja za tržište AI, Goldman Sachs vidi AI kao transformišuću tehnologiju sa […]

AI ima još prostora za rast na tržištu akcija, kaže Goldman Sachs

Grupa Goldman Sachs, globalna investiciona bankarska firma, smatra da još uvek postoji više prostora za rast veštačke inteligencije (AI) na berzi. Dok neki analitičari izražavaju zabrinutost zbog rasta interesovanja za tržište AI, Goldman Sachs vidi AI kao transformišuću tehnologiju sa ogromnim potencijalom.

Prema Peteru Oppenheimeru, glavnom globalnom strategu za akcije u Goldman Sachs-u, AI se nalazi u ranim fazama novog tehnološkog ciklusa i očekuje se da u budućnosti postigne mnogo više. Oppenheimer upoređuje skok u akcijama AI sa poznatom „tech“ akcijskom balonom, ali veruje da akcije AI ne izgledaju kao sličan balon. On vidi AI kao tehnologiju koja još uvek treba vremena da bude konkurentna i postigne svoj puni potencijal.

Međutim, ne svi dele isto mišljenje o AI. Emad Mostaque, izvršni direktor kompanije Stability AI, veruje da AI ima potencijal da prevaziđe volatilnost kripto tržišta. Transformišuća snaga AI u različitim sektorima, uključujući finansije, je jedan od razloga iza ovog verovanja.

Goldman Sachs takođe procenjuje značajan porast investicija u AI u bliskoj budućnosti. Očekuje se da će investicije u AI dostići oko 200 milijardi dolara do kraja 2025. godine, doprinoseći gotovo 4,4 biliona dolara globalnoj ekonomiji. Očekuje se i da će se AI specijalizovati za razvoj novog sadržaja i modela zasnovanih na jeziku.

Kada je reč o akcijama AI, do sada su iznad očekivanja. Uprkos padu u 2022. godini, akcije AI su doprinele oporavku celokupnog SP500 indeksa. Kompanije koje rade sa AI tehnologijom imaju snažne bilanse i pružaju visok povrat na investiciju, čime čine akcije AI moćnijim na berzi. Međutim, važno je da investitori obave temeljna istraživanja pre ulaganja u akcije AI.

Oppenheimer predlaže korišćenje PEARL okvira kako bi se smanjili rizici povezani sa ulaganjem u akcije AI ili neke druge tehnologije. Ovaj okvir podstiče diverzifikaciju portfelja u pet grupa: pioniri, omogućivači, reformatori, usvajači i zaostali.

Zaključno, AI još uvek ima više priprema da obavi pre nego što potpuno revolucionizuje berzu. Međutim, akcije AI se dobro kotiraju i očekuje se da dostignu nove visine u bliskoj budućnosti, prema analizi Goldman Sachs-a.