Некатегоризовано

Regulisanje veštačke inteligencije u cilju zaštite izbora

Summary

Nakon sastanka između tehnoloških direktora i zakonodavaca u vezi sa regulisanjem veštačke inteligencije (AI), dva ključna senatora su naglasila važnost bavljenja potencijalnim uticajem AI na izbore. Zakonodavci su posebno zabrinuti zbog korišćenja AI tehnologije za stvaranje sadržaja koji lažno prikazuje […]

Regulisanje veštačke inteligencije u cilju zaštite izbora

Nakon sastanka između tehnoloških direktora i zakonodavaca u vezi sa regulisanjem veštačke inteligencije (AI), dva ključna senatora su naglasila važnost bavljenja potencijalnim uticajem AI na izbore. Zakonodavci su posebno zabrinuti zbog korišćenja AI tehnologije za stvaranje sadržaja koji lažno prikazuje kandidate u političkim reklamama i na taj način utiče na federalne izbore.

Senate Democratic Leader Chuck Schumer je izjavio da bi zakonodavstvo u vezi sa AI tehnologijom za izbore moglo zahtevati hitno reagovanje. On je izrazio mišljenje da određene teme, poput izbora, zahtevaju trenutnu pažnju. Schumerove izjave su usledile nakon foruma o AI tehnologiji na kojem su prisustvovali lideri industrije, uključujući Elona Muska, Marka Zuckerberga i Sundara Pičaja.

Pojava digitalno manipulisanih fotografija tokom predsedničke kampanje 2024. godine, koje su prikazivale republikanskog kandidata Donalda Trampa, pokazala je kako se AI tehnologija brzo integriše u političke trke. Dostupnost „generativnih AI“ alata olakšala je i učinila pristupačnijim kreiranje ubedljivih „deepfake“ sadržaja.

Republikanski senator Mike Rounds takođe je naglasio hitnost rešavanja ovog problema zbog nadolazećih izbora. Stručnjaci upozoravaju da široka upotreba AI alata može omogućiti masovne kampanje hakovanja, stvaranje lažnih profila na društvenim mrežama radi širenja dezinformacija i manipulaciju javnim mnjenjem.

Da bi se rešili ovi problemi, bipartizanska grupa od četiri senatora, uključujući demokratkinju Amy Klobuchar i republikanca Josh Hawley-a, predložila je zakonodavstvo koje bi zabranilo širenje materijalno obmanjujućeg AI-generisanog zvuka, slika ili video zapisa vezanih za federalne kandidate u političkim oglasima ili oglasima o određenim pitanjima.

Rounds je priznao izazove postizanja saglasnosti oko takvog zakonodavstva, te je prepoznao verovatnoću otpora sa obe strane. On veruje da će uvek biti pojedinaca i zemalja koje pokušavaju da naruše demokratiju, što predstavlja pravu pretnju integritetu izbora.

Zaključno, među zakonodavcima postoji sve veće saglasnost da je potrebno zakonodavstvo koje bi se bavilo uticajem AI na izbore. S obzirom na sve veću sofisticiranost i dostupnost AI alata, ključno je uspostaviti propise koji će štititi integritet demokratskih procesa.