Некатегоризовано

Generativna AI sve više prihvaćena od strane potrošača i stručnjaka za marketing

Summary

Nova anketa sprovedena od strane kompanije Adobe otkriva da je generativna AI, uprkos kritikama u umetničkoj zajednici, široko cenjena i posmatrana kao pozitivni tehnološki napredak od strane potrošača i profesionalaca iz oblasti marketinga. Anketa, koja je uključila preko 2.000 potrošača […]

Generativna AI sve više prihvaćena od strane potrošača i stručnjaka za marketing

Nova anketa sprovedena od strane kompanije Adobe otkriva da je generativna AI, uprkos kritikama u umetničkoj zajednici, široko cenjena i posmatrana kao pozitivni tehnološki napredak od strane potrošača i profesionalaca iz oblasti marketinga. Anketa, koja je uključila preko 2.000 potrošača i 498 profesionalaca iz oblasti korisničkog iskustva i marketinga u Velikoj Britaniji, pruža uvid u potencijalne beneficije i očekivanja vezana za generativnu AI.

Prema nalazima, Generacija Z i milenijalci pokazuju najveći nivo entuzijazma prema generativnoj AI. Više od polovine njih smatra da tehnologija ima pozitivan uticaj na njihove živote, a čak 7% je čak smatra „čudotvornom“ tehnologijom. Ova pozitivna percepcija ima značajne implikacije za poslovne subjekte. Kada je u pitanju grafički dizajn i fotografije, 56% ispitanika veruje da bi AI alati integrisani u ove proizvode poboljšali njihovu kreativnost. Osim toga, 25% milenijalaca i Generacije Z želi da kompanije koriste generativnu AI kako bi kreirale privlačniji i kreativniji sadržaj. Dodatnih 76% ispitanika očekuje da generativna AI pomogne poslovnim subjektima u stvaranju boljih proizvoda, dok 71% očekuje da će unaprediti korisničko iskustvo.

Kada je u pitanju očekivanje potrošača, 35% njih želi da veštačka inteligencija olakša pronalazak onoga što žele brzo. 14% se nada da će kompanije koristiti generativnu AI za predviđanje njihovih preferencija. Generacija Z i milenijalci takođe izražavaju želju za personalizacijom korisničkog iskustva uz pomoć generativne AI, pri čemu 26% njih veruje da bi to moglo učiniti interakcije relevantnijim i značajnijim. Ispitanici koji podržavaju upotrebu generativne AI u poslovanju ističu poboljšanje kvaliteta proizvoda (19%) i povećanu efikasnost zaposlenih (17%) kao najvažnije prioritete.

Interesantno je da starije generacije deluju manje entuzijastično prema generativnoj AI. 26% starijih potrošača, odnosno Generacije X i starije, smatra da je uspostavljanje smernica za odgovornu upotrebu najvažnije, u poređenju sa 15% mlađih potrošača. Samo 24% starijih ispitanika smatra da je poboljšanje kvaliteta proizvoda najznačajniji faktor.

Profesionalci iz oblasti marketinga i korisničkog iskustva takođe pokazuju veliko interesovanje za potencijal generativne AI. 94% njih planira da usvoji generativnu AI u svom budućem radu, dok 79% već koristi ovu tehnologiju uz ostale alate za korisničko iskustvo. Prisutnost generativne AI se pripisuje njenim benefitima, uključujući pomoć profesionalcima u kreiranju boljeg sadržaja, personalizovanom iskustvu i efikasnijem identifikovanju korisničkih putanja.

S obzirom na sve veću implementaciju generativne AI, od ključnog je značaja da poslovni subjekti razmotre očekivanja mlađe generacije potrošača i osiguraju odgovornu upotrebu tehnologije. S obzirom na njihov rastuću finansijsku moć i uticaj, poslovni subjekti moraju pružiti bolja iskustva i proizvode, istovremeno uspostavljajući efikasne smernice kako bi očuvali odgovornu upotrebu AI tehnologije.