Некатегоризовано

The Future of Digital Fashion: Promising Growth and Challenges

Summary

Globalni tržište digitalne mode za profesionalce očekuje se da će do 2028. dostići vrednost od 13.347,43 miliona dolara, uz godišnji rast od 96,34% u predviđenom periodu. Tržište, koje je procenjeno na 232,96 miliona dolara u 2022. godini, očekuje se da […]

The Future of Digital Fashion: Promising Growth and Challenges

Globalni tržište digitalne mode za profesionalce očekuje se da će do 2028. dostići vrednost od 13.347,43 miliona dolara, uz godišnji rast od 96,34% u predviđenom periodu. Tržište, koje je procenjeno na 232,96 miliona dolara u 2022. godini, očekuje se da će napredovati u narednim godinama.

Digitalna moda se odnosi na upotrebu računara i softvera u modnom dizajnu. Umesto fizičkih odevnih predmeta, digitalna moda uključuje upotrebu proširene stvarnosti i digitalno izmenjenih fotografija koje klijenti mogu „nositi“ kao virtuelnu odeću i modne dodatke. Spajanje digitalne mode i digitalnih medija se očekuje da će imati značajan uticaj na razvoj i uticaj ove industrije.

COVID-19 pandemija ubrzala je rast digitalne modne industrije. Sa merama socijalnog distanciranja, modna industrija je morala da prilagodi svoje strategije koristeći digitalne kanale i virtuelne platforme. Uživo emitovanje i virtuelne revije mode su učinili modnu pistu i izložbene salone dostupnijima široj javnosti. Veliki virtuelni modni događaji postaju sve uobičajeniji, omogućavajući dizajnerima da prikažu svoje kolekcije široj publici.

Tokom pandemije, virtualni modni proizvodi, poput digitalne odeće, su postali popularni. Sa potrošačima koji više vremena provode na internetu, virtuelni izložbeni prostori i online aktivnosti su postali neophodni za brendove da prikažu svoje najnovije dizajne. Integracija stvarnog i virtuelnog sveta je postala nepogrešiva, a brendovi koji ne brzo prilagode rizikuju gubitak tržišnog udela.

Uvođenje Metauniverse i Non-Fungible Tokens (NFT) su poremetili modnu industriju i ponašanje potrošača. Metauniverse pruža novi prostor za povezivanje virtuelnog i stvarnog sveta, dok NFT omogućava digitalnim modnim proizvodima dodatu vrednost i sakupljanje. Tehnologije poput blockchain tehnologije, interaktivne tehnologije, veštačke inteligencije i Interneta stvari podržavaju Metauniverse, dok NFT generišu jedinstvene digitalne vaučere za određene proizvode.

Uprkos potencijalu i rastu digitalne mode, postoji izazovi za razmatranje. Popularnost digitalne mode je najveća u Evropi i Americi, dok razvijene zemlje imaju nižu penetraciju i manju publiku za digitalne modne proizvode.

Ukupno gledano, budućnost digitalne mode izgleda obećavajuće, sa napretkom tehnologije i sve većom prihvaćenosti virtuelnih proizvoda. Očekuje se da će industrija nastaviti da evoluira, stvarajući nove prilike i iskustva za potrošače.