Некатегоризовано

Google vs. Microsoft: Precedent and Lessons Learned

Summary

U važnom antitrust slučaju protiv Google-a, mnogi prave poređenja sa slučajem koji je američko Ministarstvo pravde vodilo protiv Microsoft-a 2001. godine. Oba slučaja se tiču sporazuma koje su kompanije sklopile sa proizvođačima hardvera kako bi osigurale podrazumevano mesto za svoje […]

Google vs. Microsoft: Precedent and Lessons Learned

U važnom antitrust slučaju protiv Google-a, mnogi prave poređenja sa slučajem koji je američko Ministarstvo pravde vodilo protiv Microsoft-a 2001. godine. Oba slučaja se tiču sporazuma koje su kompanije sklopile sa proizvođačima hardvera kako bi osigurale podrazumevano mesto za svoje usluge. Slučaj Microsoft-a je bio fokusiran na njihovu pretraživačku uslugu Internet Explorer, dok se slučaj Google-a vrti oko njihovog pretraživača.

Advokati za antitrust veruju da je slučaj Microsoft-a opomena za Google. Iako je Ministarstvo pravde dobilo odluku o razdvajanju Microsoft-a, ta odluka je kasnije poništena na žalbu. Microsoft se dogovorio sa Ministarstvom pravde i napravio promene kako bi omogućio drugim programerima da kreiraju aplikacije za njihov Windows operativni sistem. Međutim, u sledećim godinama, Microsoft je imao poteškoća da se suprotstavi konkurenciji kao što je Google u mobilnom sektoru.

Naučena lekcija iz slučaja Microsoft-a je da pažnja vlade može značajno uticati na poslovanje kompanije, čak i bez stroge kazne. Advokati su imali veći uticaj na odluke Microsoft-a, a kompanija je morala da se suoči sa raznim zakonskim ograničenjima.

Kent Walker, predsednik Globalnih poslova kompanije Google, tvrdi da je situacija Google-a drugačija od slučaja Microsoft-a. On tvrdi da je prelazak na drugi pretraživač sada mnogo lakši u poređenju sa vremenom slučaja Microsoft-a. Takođe, industrijske grupe podržavaju Google-ovu tvrdnju da je ovaj slučaj drugačiji od Microsoft-a, jer se radi o pregovorima Google-a o plasmanu svojih usluga u ekosistemu drugih kompanija, umesto da ograničava pristup svojim sopstvenim uslugama.

Čini se da je Google izvukao pouke iz grešaka Microsoft-a, posebno u smislu komunikacije. Za razliku od navodnog obećanja Microsoft-a da će „presjeći vazduh Netscape-u“, rukovodstvo Google-a je bilo opreznije u svojim izjavama. Međutim, Ministarstvo pravde ima zabrinutosti u vezi sa internim politikama Google-a u vezi sa komunikacijom i zadržavanjem podataka.

Suđenje protiv Google-a postavlja ključna pitanja o moći tehnoloških divova i potencijalnoj potrebi za regulacijom. Biće interesantno videti ishod i kako će to uticati na budućnost industrije.