Некатегоризовано

Google suočava sa istorijskim sudskim postupkom zbog monopolskog ponašanja

Summary

Google se suočava sa istorijskim sudskim postupkom koji je pokrenulo američko Ministarstvo pravde zbog optužbi da je kompanija iskoristila svoju dominantnu poziciju na tržištu pretraživača da bi suzbila konkurenciju u pretraživanju i oglašavanju. Ovaj sudski postupak predstavlja prvi veliki antimonopolski […]

Google suočava sa istorijskim sudskim postupkom zbog monopolskog ponašanja

Google se suočava sa istorijskim sudskim postupkom koji je pokrenulo američko Ministarstvo pravde zbog optužbi da je kompanija iskoristila svoju dominantnu poziciju na tržištu pretraživača da bi suzbila konkurenciju u pretraživanju i oglašavanju. Ovaj sudski postupak predstavlja prvi veliki antimonopolski slučaj protiv velike tehnološke kompanije u poslednjih 20 godina i ima šire implikacije za budućnost internet industrije.

Slučaj, koji je podnet 2020. godine pod administracijom predsednika Trampa, fokusira se posebno na Google-ov pretraživač i navodno anti-konkurentske prakse. Međutim, takođe izaziva zabrinutost zbog mogućnosti giganta iz Silicijumske doline da proširi svoju dominaciju i na nove tehnologije, poput veštačke inteligencije. Tehnolozi tvrde da pojava napredne generativne veštačke inteligencije predstavlja prelomnu tačku i priliku za nove igrače da se izdignu ili za postojeće da još više učvrste svoju poziciju.

Ovaj sudski postupak, zajedno sa odvojenim antimonopolskim slučajem koji je Ministarstvo pravde podnelo u januaru, imaće ulogu u oblikovanju tehnološke industrije u narednoj deceniji. Slučaj protiv Google-a se zasniva na optužbama da je kompanija sklopila dogovore sa distributerima, uključujući Apple, kako bi obezbedila podrazumevani status svog pretraživača na popularnim uređajima. Google tvrdi da je njegova dominacija na tržištu rezultat korisničkih preferencija i inovacija, a ne anti-konkurentske delatnosti.

Ishod ovog suđenja može imati posledice i van industrije pretraživača. To može odrediti da li će Google moći da iskoristi svoju poziciju u pretraživanju da dominira novim sektorima, poput veštačke inteligencije, u budućnosti. Ministarstvo pravde je istorijski bilo oprezno u korišćenju antimonopolskih zakona protiv visokotehnoloških kompanija kako bi izbeglo gušenje inovacija. Međutim, stručnjaci tvrde da čak i ograničene intervencije Ministarstva pravde mogu imati značajan uticaj na velike igrače industrije, kao što su IBM i Microsoft.

Ovaj sudski postupak je deo šireg napora administracije predsednika Bajdena da ograniči moć velikih tehnoloških kompanija. Trgovačka komisija takođe je podnela antimonopolske tužbe protiv kompanija poput Meta (nekadašnji Facebook) i Amazona. Obama administracija je ranije istraživala Google-ovo pretraživačko poslovanje, ali je slučaj na kraju zatvoren bez formalnih optužbi. Kritičari tvrde da je to bio propuštena prilika koja je dovela do više koncentrisanog tržišta sa manje startapova.

Kazne koje bi Ministarstvo pravde zatražilo od Google-a ukoliko dobije suđenje, zasad ostaju nepoznate. Međutim, ishod ovog slučaja će nesumnjivo oblikovati budućnost tehnološke industrije i ravnotežu snaga među dominantnim igračima na tržištu.