Некатегоризовано

Sastanak lidera tehnološke industrije i senatora o regulisanju veštačke inteligencije

Summary

Više od 20 lidera tehnološke industrije, senatora i izvršnih direktora tech kompanija okupilo se na istorijskom sastanku iza zatvorenih vrata kako bi diskutovali o tome kako Kongres može regulisati veštačku inteligenciju (VI). Ovaj događaj, vođen od strane lidera Senata Čaka […]

Sastanak lidera tehnološke industrije i senatora o regulisanju veštačke inteligencije

Više od 20 lidera tehnološke industrije, senatora i izvršnih direktora tech kompanija okupilo se na istorijskom sastanku iza zatvorenih vrata kako bi diskutovali o tome kako Kongres može regulisati veštačku inteligenciju (VI). Ovaj događaj, vođen od strane lidera Senata Čaka Šumera i bipartisan grupe senatora, deo je većeg napora da se donese inovativna zakonodavna regulativa o VI.

Na sastanku su prisutni prominentne ličnosti kao što su Elon Musk, Mark Zuckerberg i Bill Gates, kao i lideri različitih kompanija za VI. Cilj rasprave je da se pronađe ravnoteža između podsticanja inovacija u oblastima poput medicine, obrazovanja i nacionalne bezbednosti, uz istovremeno adresiranje rizika koje nosi ova tehnologija.

Šumer je naglasio važnost okupljanja različitih perspektiva u vezi sa VI, uključujući one koji su kritični prema određenim aspektima tehnologije i zabrinuti zbog uticaja na radnike, kao i rasne i rodne pristrasnosti. Cilj je osigurati da rezultirajuća zakonodavna regulativa uzme u obzir ove diverzne stavove kako bi se stvorio sveobuhvatan okvir za regulaciju VI.

Ovaj sastanak predstavlja jedan od najvećih okupljanja lidera tehnološke industrije u SAD-u u poslednjem sećanju i prati ranije sastanke ove godine na kojima su senatori stekli osnovno znanje o VI. Nadolazeći forumi će se baviti temama koje imaju perspektivu u razmatranju mogućih zakonodavnih puteva.

Diskusije će biti fokusirane na dve sesije, koje će trajati od dva do tri sata. Senatori će slušati ne samo lidera tehnološke industrije, već i predstavnike zabavne industrije, radnih sindikata i organizacija za građanska prava. Među liderima koji će prisustvovati sastanku u sredu su Sundar Pichai (izvršni direktor Google-a) i Eric Schmidt (bivši izvršni direktor Google-a), Satya Nadella (izvršni direktor Microsoft-a) i Arvind Krishna (izvršni direktor IBM-a).

Krishninim izjavama, koje su saopštene unapred, zagovara regulisanje rizika koje nosi VI, bez otežavanja algoritama za VI i podržavanje otvorene inovacije u oblasti VI, uz istovremeno držanje tvoraca i implementatora VI odgovornim. Protivi se stvaranju režima licenciranja za VI, s obzirom da bi takav sistem favorizovao velike korporacije i ograničio konkurenciju.

Učešće radnih sindikata i organizacija za građanska prava takođe je od velike važnosti. Predsednica AFL-CIO, Liz Šuler, naglasila je potrebu da se radnici stave u centar politike o VI. Ona je naglasila da radnici imaju dragocena znanja i trebaju biti smatrani punopravnim partnerima u transformaciji koju donosi VI.

Međutim, izrada efikasne zakonodavne regulative o VI neće biti lak zadatak. U istoriji, zakonodavci su se suočavali sa izazovom regulisanja novih tehnologija, a VI predstavlja svoje jedinstvene izazove. Kongres ima ograničen broj stručnjaka za VI, što zahteva saradnju sa liderima tehnološke industrije i zainteresovanim stranama kako bi se popunila ta praznina znanja.

Uprkos izazovima, Šumer je optimistican u vezi s napretkom koji se postiže. Bipartizanski pristup i traženje spoljne ekspertize smatraju se ključnim elementima za razvoj efikasne politike o VI.