Некатегоризовано

Revolicija u veštačkoj inteligenciji: Prvi veštački sastavljen neuron sposoban za obradu vizuelnih i taktilnih signala

Summary

Grupa istraživača predvođena naučnikom indijskog porekla, Saptarshijem Dasom sa Univerziteta Pen Stejt, ostvarila je proboj u veštačkoj inteligenciji (VI) stvaranjem prvog veštačkog, višesenzornog integrisanog neurona. Ovaj neuron sposoban je da istovremeno obradi vizuelne i taktilne podražaje, što bi moglo revolucionirati […]

Revolicija u veštačkoj inteligenciji: Prvi veštački sastavljen neuron sposoban za obradu vizuelnih i taktilnih signala

Grupa istraživača predvođena naučnikom indijskog porekla, Saptarshijem Dasom sa Univerziteta Pen Stejt, ostvarila je proboj u veštačkoj inteligenciji (VI) stvaranjem prvog veštačkog, višesenzornog integrisanog neurona. Ovaj neuron sposoban je da istovremeno obradi vizuelne i taktilne podražaje, što bi moglo revolucionirati robotiku, dronove i samovozeće vozila, pomažući im da efikasnije manevrišu okolinom dok istovremeno štede energiju.

Uobičajeno, roboti se oslanjaju na pojedinačne senzore koji međusobno ne komuniciraju. Međutim, Das i njegov tim su imali za cilj da repliciraju efikasnost ljudskog mozga, gde različiti čula mogu uticati jedno na drugo i poboljšati donošenje odluka. Integrišući taktilni senzor i vizuelni senzor, tim je stvorio sistem u kojem izlaz jednog senzora može izmeniti izlaz drugog, uz pomoć vizuelne memorije.

Veštački neuron oponaša ponašanje bioloških neurona generisanjem električnih impulsa koji mu omogućavaju da obradi i integriše vizuelne i taktilne signale. Istraživači su otkrili da se senzorni odgovor neurona povećava kada su vizuelni i taktilni signali slabi, što pokazuje njegovu sposobnost da pojačava i kombinuje signale niske jačine.

Jedna od glavnih prednosti ove integracije je potencijal za uštedu energije. Omogućavajući robotima i sistemima veštačke inteligencije da donose kolektivne odluke na osnovu kombinovanog senzornog ulaza, umesto da se oslanjaju samo na jedinicu za obradu signala jednog senzora, efikasnost i efektivnost ovih tehnologija mogu biti poboljšane. Ovaj proboj otvara put za korišćenje ekološki prihvatljive VI, gde roboti, dronovi i samovozeća vozila mogu preciznije manevrisati okolinom uz smanjenu potrošnju energije.

Razvoj ovog veštačkog, višesenzornog integrisanog neurona predstavlja značajan napredak u oblasti veštačke inteligencije i robotike. Daljim istraživanjem i usavršavanjem, ova tehnologija ima potencijal da revolucionizuje razne industrije, od autonomnih vozila do primene u zdravstvu. Iskorišćavanje moći povezanih senzornih ulaza moglo bi omogućiti mašinama da bolje razumeju i interaguju sa svetom oko sebe, što bi dovelo do naprednijih i sposobnijih sistema veštačke inteligencije.