Некатегоризовано

Initijativa će integrirati blockchain Internet Computer sa SingularityNET tržištem, poboljšavajući pristup decentraliziranim velikim jezičkim modelima

Summary

CIRIH i AMSTERDAM, 20. novembar 2023. godine / PRNewswire / – Fondacija DFINITY (DFINITY), neprofitna istraživačka i razvojna organizacija i veliki doprinosilac blockchain Internet Computer (ICP), danas je najavila zajedničku inicijativu sa SingularityNET, vodećim decentralizovanim AI (DeAI) tržištem na blockchainu. […]

Initijativa će integrirati blockchain Internet Computer sa SingularityNET tržištem, poboljšavajući pristup decentraliziranim velikim jezičkim modelima

CIRIH i AMSTERDAM, 20. novembar 2023. godine / PRNewswire / – Fondacija DFINITY (DFINITY), neprofitna istraživačka i razvojna organizacija i veliki doprinosilac blockchain Internet Computer (ICP), danas je najavila zajedničku inicijativu sa SingularityNET, vodećim decentralizovanim AI (DeAI) tržištem na blockchainu. Dve organizacije će sarađivati u cilju unapređenja infrastrukture DeAI-a i pružanja usluga zasnovanih na veštačkoj inteligenciji svim decentralizovanim aplikacijama (dApp) koje se grade na ICP.

Dolazak veštačke inteligencije i velikih jezičkih modela (LLM) pokazao je potencijal za transformaciju različitih industrija. Međutim, u njihovom trenutnom centralizovanom stanju, AI alati i usluge nedostaju transparentnost u obuci podataka, što rezultira nižim poverenjem u odgovarajuće izlaze. Ova zajednička inicijativa će integrisati blockchain Internet Computer u infrastrukturu SingularityNET-a, što će rešiti ove izazove i omogućiti AI i web3 programerima pristup jedinom blockchainu sposobnom za izvršavanje pravog DeAI.

U ICP-u, DeAI modeli se izvršavaju potpuno unutar pametnih ugovora, što čini parametre obuke i ulaze LLM-a otvorenim kodom i sigurnim od zloupotrebe. SingularityNET Marketplace povezuje provajdere AI usluga sa programerima blockchain aplikacija, a njegova platforma bez poverenja obezbeđuje da su svi objavljeni LLM-i transparentni i verifikovani. Spajajući svoje respective ekspertize, dve organizacije omogućavaju programerima da implementiraju složene AI modele na blockchainu sa algoritmima koji se izvršavaju sa 11.500 transakcija u sekundi.

Pored toga, dve organizacije će sinhronizovati svoje grant programe, dubinski finansirajući DFINITY Developer Grant Program, kako bi podstakle angažovanost programera iz zajednice i pružile im resurse potrebne za dalji razvoj DeAI projekata koji koriste ove revolucionarne infrastrukture.

Dominic Williams, osnivač i glavni naučnik Fondacije DFINITY, izjavio je: „Internet Computer je bio u prvom planu kada je reč o AI na blockchain-u. Otkako je lansiran grant za DeAI od 5 miliona dolara u julu, primetili smo povećan broj projekata koji koriste AI na ICP-u. Ova inicijativa sa SingularityNET-om će dalje ostvariti našu viziju DeAI-a i radujemo se saradnji sa doktorom Benom Goertzelom i njegovim timom na unapređenju okvira za DeAI.“

Kao dve najveće i najiskusnije istraživačke i razvojne ekipe u blockchain industriji, DFINITY i SingularityNET takođe sarađuju na unapređenju AI znanja grafova koji će učiniti LMM-e na blockchain-u otpornijima i transparentnijima. Dve organizacije će zajedno razvijati specijalizovane grafove znanja koji dopunjuju LLM i AI sposobnost kako bi formirali javnu infrastrukturu strukturiranog znanja. Razvijanjem specijalizovanih grafova znanja na nivou kategorija, provajderi AI usluga mogu stvoriti više raznovrsne i tačne modele koji koriste celokupnoj industriji.

Dr. Ben Goertzel, izvršni direktor SingularityNET-a, takođe je podelio svoje uzbuđenje zbog potencijala ove saradnje. On je rekao: „Ovo su neverovatna vremena za izgradnju veštačke inteligencije – veštačka inteligencija stiče nove sposobnosti svakog meseca i sve veći broj stručnjaka predviđa proboj do AGI nivoa čoveka u narednih nekoliko godina. Imajući to u vidu, izuzetno je važno da se brzo krećemo ka tome da najnapredniji AI sistemi na planeti postanu dostupni putem decentralizovanih mreža, koje nijedna elita, velika tehnološka kompanija ili agencija ne poseduje ili kontroliše. SingularityNET i DFINITY su stvorili ključne alate i platforme koje omogućavaju veliku decentralizaciju AI i AGI; spajanje ovih dva seta alata predstavljaće važan korak ka stvaranju decentralizovane mreže veštačke inteligencije u korist celokupnog čovečanstva.“

DFINITY Foundation i SingularityNET će organizovati zajedničke događaje na ICP.Hubovima širom sveta tokom naredne godine, uključujući hakatone, seminare i druge aktivnosti.

– IZVOR: DFINITY Foundation

Često postavljena pitanja

1. Šta je Internet Computer?
Internet Computer je blockchain platforma koja omogućava izvršavanje pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija (dApp) na blockchain-u.

2. Šta je SingularityNET?
SingularityNET je decentralizovano tržište veštačke inteligencije (AI) koje omogućava povezivanje provajdera AI usluga sa programerima blockchain aplikacija.

3. Kako će inicijativa integrisati blockchain Internet Computer sa SingularityNET tržištem?
Inicijativa će omogućiti integraciju Internet Computer blockchain-a u infrastrukturu SingularityNET-a, što će obezbediti transparentnost i verifikaciju AI usluga koje se nude na tržištu.

4. Koje su prednosti između blockchain-a Internet Computer i SingularityNET-a?
Internet Computer blockchain omogućava izvršavanje veštačke inteligencije unutar pametnih ugovora, dok SingularityNET pruža platformu za povezivanje provajdera AI usluga sa programerima blockchain aplikacija. Ova inicijativa će omogućiti programerima da implementiraju kompleksne AI modele na blockchain-u sa brzinom od 11.500 transakcija u sekundi.

5. Koordinira li Fondacija DFINITY grant programe?
Da, Fondacija DFINITY i SingularityNET će sinhronizovati svoje grant programe kako bi podržali razvoj DeAI projekata.