Некатегоризовано

Analiza filma „The Creator“

Summary

Film „The Creator“, koji je režirao i su-scenarista Gareth Edwards, istražuje temu socijalnog uticaja robota na društvo. Radnja filma nas vodi u svet gde su roboti, nazvani „sinthovi“, stvoreni po uzoru na ljude i uvedeni u društvo pre početka priče. […]

Analiza filma „The Creator“

Film „The Creator“, koji je režirao i su-scenarista Gareth Edwards, istražuje temu socijalnog uticaja robota na društvo. Radnja filma nas vodi u svet gde su roboti, nazvani „sinthovi“, stvoreni po uzoru na ljude i uvedeni u društvo pre početka priče. Međutim, život u koegzistenciji je okončan nuklearnom eksplozijom iznad Los Anđelesa. Zapad pokreće sveopšti rat protiv sinthova, dok oni i dalje čine integralni deo „Nove Azije“ na Istoku. Naš junak, vojnik Joshua (kojeg tumači John David Washington), ima misiju da pronađe i uništi „Kreatora“ sinthova i novi oružje koje pretnja postojanju ljudske vrste. Tokom svog puta, on se suočava sa izazovom da prepozna ko je pravi neprijatelj.

Sinthovi su veoma ljudski u mnogim aspektima u odnosu na većinu ljudi u filmu. Njihova „humanoća“ podseća na replikante iz filma „Blade Runner“, koji su postajali sve introspektivniji kako im se približava rok trajanja. Dok postavljaju velike, univerzalne životne pitanja, sinthovi se suočavaju sa veoma ljudskim konceptima.

Film obiluje velikim specijalnim efektima, a mnoge prelepe scene su snimljene na autentičnim lokacijama i obogaćene efektima. Muzička podloga je impresivna, a na nekim mestima se muzika koristi na neobičan način kako bi usmerila pažnju gledaoca na određeni deo drame. John David Washington je upečatljiv tokom čitavog filma, kao i Madeleine Yuna Voyles, koja tumači sintha po imenu Alfi.

„The Creator“ je film koji pruža dinamičnu akciju tokom velikog dela svojih 133 minuta trajanja. Ipak, istovremeno je i dirljiv film koji se bavi temama ljubavi i gubitka. Takođe, film se protivi upotrebi jednog čina nasilja kao izgovora za genocid. Na kraju, „The Creator“ sugeriše da ne možemo kriviti tehnologiju za probleme sa kojima se suočavamo danas – mi sami treba da preuzmemo punu odgovornost za njih.

FAQ:
1. Ko je režirao film „The Creator“?
Gareth Edwards je režirao film „The Creator“.

2. Ko tumači glavnu ulogu u filmu?
John David Washington tumači glavnu ulogu vojnika Joshue.

3. Kako se opisuje muzička podloga filma?
Muzička podloga je impresivna, a na nekim mestima se muzika koristi na neobičan način kako bi usmerila pažnju gledaoca na određeni deo drame.

4. Ko igra sintha Alfi?
Madeleine Yuna Voyles tumači ulogu sintha Alfi.