Некатегоризовано

Veštačka inteligencija i izazovi koje donosi

Summary

Veštačka inteligencija (VI) se brzo razvija i ima potencijal da transformiše različite aspekte društva. Međutim, članovi američkog senatskog odbora su istakli izazove koji proizilaze iz korišćenja VI u oblastima kao što su kampanje, nacionalna bezbednost i novinarstvo. Tokom saslušanja koje […]

Veštačka inteligencija i izazovi koje donosi

Veštačka inteligencija (VI) se brzo razvija i ima potencijal da transformiše različite aspekte društva. Međutim, članovi američkog senatskog odbora su istakli izazove koji proizilaze iz korišćenja VI u oblastima kao što su kampanje, nacionalna bezbednost i novinarstvo.

Tokom saslušanja koje je održao Odbor za trgovinu, nauku i saobraćaj Senata, tehnološki eksperti su istakli potrebu za sveobuhvatnim standardima radi zaštite potrošača od potencijalne zloupotrebe VI. Predsednik pododbora Džon Hikenluper je priznao da iako VI ima brojne benefite, nosi i rizike. On je izjavio da Kongres treba da igra ulogu u uspostavljanju razumnih pravila i propisa radi informisanja i zaštite potrošača.

Viktorija Espinel, izvršna direktorka BSA | The Software Alliance, zagovarala je upotrebu „procena uticaja“ kako bi se identifikovali i umanjili rizici povezani sa VI. Preporučila je da Kongres zakonski reguliše zahtev za kontinuiranom procenom ovih rizika radi obezbeđivanja poverenja potrošača. Ona je dodala da je snažan nacionalni zakon koji se odnosi na VI od ključnog značaja za zaštitu potrošača i ekonomije.

Jedna od briga koje su bile raspravljane tokom saslušanja odnosila se na upotrebu VI-generisanih „dubokih prevara“ u kampanjskom oglašavanju. Demokratkinja iz Minesote Emi Kloubučar je predstavila zakon kako bi se adresirao prevarantski sadržaj kampanje dobijen veštačkom inteligencijom, ističući značaj korišćenja vodenih žigova i oznaka za autentifikaciju oglasa i otkrivanje upotrebe VI.

Tema nacionalne bezbednosti takođe je bila istaknuta, a republikanac iz Kanzasa Džeri Moran je naglasio rizike povezane sa zaostajanjem za Kinom i drugim adversarnim zemljama u razvoju VI. Rob Strejer iz Informacionog tehnološkog industrijskog saveta je istakao potrebu za saradnjom privatnog sektora radi minimiziranja štete istraživanju i prihodima kompanija sa sedištem u SAD, istovremeno sprečavajući protivnike da dođu do alata VI u vojne svrhe.

Uticaj VI na novinarstvo bio je još jedna izražena zabrinutost tokom saslušanja. Sem Gregori, izvršni direktor WITNESS-a, je istakao da novinari mogu da nedostaju „digitalne pismenosti“ da prepoznaju prevare koje su generisane veštačkom inteligencijom, što može dovesti do širenja dezinformacija.

Ovo saslušanje odražava sve veći fokus na VI u Kongresu. Pored sastanka Senatskog odbora za pravosuđe, vođa senatske većine Čak Šumer organizuje zatvoreni forum kako bi diskutovao o VI sa predstavnicima industrije i grupama za zagovaranje. Administracija Bajdena takođe je dobila dobrovoljne obaveze od osam vodećih kompanija za VI u vezi sa njihovim praksama razvoja.

Dok se VI nastavlja razvijati, veoma je važno da Kongres adrese izazove i rizike povezane sa njenom upotrebom kako bi zaštitio potrošače, nacionalnu bezbednost i novinarsku integritet.

Definicije:
– Veštačka inteligencija (VI): Grana računarske nauke koja obuhvata razvoj inteligentnih mašina sposobnih za obavljanje zadataka koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju.
– Duboke prevare: Sintetički mediji u kojima se lik osobe koristi za stvaranje manipulisanih video zapisa ili slika na način koji je teško razlikovati od stvarnosti.