Некатегоризовано

Veštačka inteligencija i potreba za standardima i regulacijama u SAD-u

Summary

Veštačka inteligencija (AI) ima potencijal da revolucionizuje različite aspekte savremenog društva, ali istovremeno donosi i značajne izazove. Na saslušanju koje je održao Pododbor za zaštitu potrošača, bezbednost proizvoda i bezbednost podataka Odbora za trgovinu, nauku i transport Senata Sjedinjenih Američkih […]

Veštačka inteligencija i potreba za standardima i regulacijama u SAD-u

Veštačka inteligencija (AI) ima potencijal da revolucionizuje različite aspekte savremenog društva, ali istovremeno donosi i značajne izazove. Na saslušanju koje je održao Pododbor za zaštitu potrošača, bezbednost proizvoda i bezbednost podataka Odbora za trgovinu, nauku i transport Senata Sjedinjenih Američkih Država, tehnološki eksperti su raspravljali o potrebi za sveobuhvatnim standardima i regulacijama u cilju zaštite potrošača u razvoju i primeni veštačke inteligencije.

Predsedavajući pododbora, John Hickenlooper, priznao je transformišuće prednosti veštačke inteligencije, ali je istakao važnost uspostavljanja razumnih pravila i regulativa kako bi se obavestilo i zaštitilo potrošače. Victoria Espinel, izvršna direktorka BSA | The Software Alliance, istakla je potrebu za kontinuiranom procenom i praćenjem rizika veštačke inteligencije implementacijom snažnih nacionalnih zakona. Potrošači moraju imati poverenje da je veštačka inteligencija proverena i praćena, posebno kada može potencijalno uticati na njihova prava i imati značajne posledice na njihove živote.

Jedna od zabrinutosti koja je izražena tokom saslušanja bila je upotreba veštačke inteligencije u kampanjskom oglašavanju, posebno pitanje „dubokih lazova“ (deep fakes). Demokratka Amy Klobuchar iz Minnesote izrazila je zabrinutost u vezi sa političkim operaterima koji koriste veštačku inteligenciju kako bi se predstavljali kao suparnički kandidati. Da bi se rešio ovaj problem, Klobuchar je predložila dvopartijski zakon koji ima za cilj regulisanje prevarantskog kampanjskog sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom. Predlozi poput upotrebe vodotisaka za autentifikaciju oglasa i obeležavanja sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom bili su izneti kako bi se zaštitili od dezinformacija povezanih sa veštačkom inteligencijom.

Na saslušanju su takođe pomenute nacionalne bezbednosne brige u razvoju veštačke inteligencije. Re