Некатегоризовано

Globalna konsultantska industrija suočava se sa izazovima

Summary

Globalna konsultantska industrija, koja godišnje ostvaruje prihod od oko 860 milijardi dolara, suočava se sa jedinstvenim setom izazova. Industrija je doživela porast tražnje tokom pandemije Covid-19, ali se sada bori sa smanjenim izdacima klijenata i nestabilnom ekonomijom. Kompanije poput Accenture-a, […]

Globalna konsultantska industrija suočava se sa izazovima

Globalna konsultantska industrija, koja godišnje ostvaruje prihod od oko 860 milijardi dolara, suočava se sa jedinstvenim setom izazova. Industrija je doživela porast tražnje tokom pandemije Covid-19, ali se sada bori sa smanjenim izdacima klijenata i nestabilnom ekonomijom.

Kompanije poput Accenture-a, EY-a i McKinsey-ja otpuštaju hiljade radnih mesta, a vrednost konsultantskih firmi opada. Reputacija industrije takođe je narušena skandalima i neetičkim ponašanjem. Nedavno istraživanje sprovedeno od strane Korn Ferry-a otkrilo je da gotovo 60% partnera konsultantskih firmi u Severnoj Americi očekuje manje tražnje i veći pritisak na naknade u narednoj godini, sa zabrinutošću oko dovoljno posla i mogućih otpuštanja.

Finansijski Times je sproveo anketu u kojoj je konsultante iz celog sveta pitao da podele svoja iskustva, i pet jasnih tema je izdvojeno. Opterećenost radom izdvojila se kao glavna briga, sa nešto manje od trećine ispitanika koji su prijavili manje posla u poređenju sa prethodnom godinom. Mnogi konsultanti su smanjenje radne snage unutar kompanija povezivali sa dužim radnim satima, dok su konsultanti u Severnoj Americi i oni koji rade za veće firme imali više posla. Neki konsultanti su pomenuli da rade 60 do 70 sati nedeljno da bi dokazali svoju vrednost, dok su drugi imali odložene projekte i smanjenje u određenim oblastima.

Još jedno zabrinjavajuće otkriće je da je jedan od tri konsultanta izrazio želju da se bavi nečim drugim za pet godina. Mlađi profesionalci posebno su konsultacije videli kao prelazni korak ka drugim industrijama, dok su drugi smatrali da to nije zadovoljavajuća dugoročna karijera. Ipak, mnogi konsultanti su i dalje smatrali da je konsultantski posao raznolik i ispunjavajući, pominjući povratne informacije klijenata i mogućnost mentorstva mlađim kolegama.

Raspravljeno je i o pretnji veštačke inteligencije, a uvođenje McKinsey platforme za veštačku inteligenciju pod nazivom Lilli izazvalo je pomešane reakcije. Iako su mnogi konsultanti priznali da veštačka inteligencija može obavljati neke zadatke u budućnosti, većina je verovala da će konsalting ostati biznis fokusiran na ljude, jer je poverenje u ljudske konsultante ključno.

Uprkos ovim izazovima, postoji optimizam u vezi sa dugoročnom budućnosti industrije. Konsalting je polje koje zapošljava milione ljudi i ima značajan uticaj na multinacionalne kompanije i vlade. Adaptacija i inovacija će biti ključni za snalaženje u promenljivom okruženju globalne konsultantske industrije.