Некатегоризовано

Fokus Washingtona na tehnologiju veštačke inteligencije

Summary

Nedavni sastanak između izvršnih direktora kompanija za veštačku inteligenciju i američkih senatora ističe sve veći fokus na veštačku inteligenciju u Washingtonu. Industrija veštačke inteligencije može steći dragocene uvide iz iskustava industrije kriptovaluta sa regulacijom od strane vlade. Iako postoje značajne […]

Fokus Washingtona na tehnologiju veštačke inteligencije

Nedavni sastanak između izvršnih direktora kompanija za veštačku inteligenciju i američkih senatora ističe sve veći fokus na veštačku inteligenciju u Washingtonu. Industrija veštačke inteligencije može steći dragocene uvide iz iskustava industrije kriptovaluta sa regulacijom od strane vlade. Iako postoje značajne razlike između ove dve industrije, postoje lekcije koje se mogu naučiti.

Jedan od ključnih izazova za industriju veštačke inteligencije je osvajanje skeptičnog Kongresa koji propituje motive industrije i potencijalne rizike. Zakonodavci će verovatno pretpostaviti da veštačka inteligencija ima nečasne namere, osim ako se suprotno ne dokaže. Industrija veštačke inteligencije mora demonstrirati transparentnost, odgovornost i pozitivan uticaj svoje tehnologije na društvo.

Drugi izazov je menjanje medijske scene, što ostavlja javnost ranjivom na dezinformacije. Sa društvenim medijima koji postaju primarni izvor vesti, senzacionalistički sadržaj često ima prednost nad informativnim izveštavanjem. Industrija veštačke inteligencije mora navigirati percepcijom javnosti i obratiti se zabrinutostima oko ishoda mašinskog učenja kako bi sprečila negativne narative da dominiraju javnim diskursom.

Za razliku od industrije kriptovaluta, koja je uglavnom bila usmerena na finansijske usluge, industrija veštačke inteligencije pokušava da prođe kroz više sektora. Dok ovo pruža mogućnosti za zaobilazak regulatora u određenim oblastima, takođe postavlja izazove finansijske politike koji nadmašuju one sa kojima se suočavala industrija kriptovaluta. Upotreba veštačke inteligencije u finansijskom sistemu, na primer, izaziva zabrinutosti u vezi sa sistemskim rizikom, jer bi transakcije vođene mašinskim učenjem mogle pokrenuti opsežne margin call pozive tokom krize.

Da bi izbegla regulativne zaplete, industrija veštačke inteligencije mora brzo delovati. Za razliku od kriptovaluta, gde su se politički stavovi fragmentisali, regulacija veštačke inteligencije se još uvek razvija. To pruža priliku industriji da oblikuje povoljne politike. Industrija veštačke inteligencije takođe ima prednost u pogledu kapitala, koji se može koristiti za sprovođenje kampanja javnih poslova koje ističu prednosti tehnologije veštačke inteligencije za svakodnevne Amerikance i naglašava potrebu da se inovacije zadrže u zemlji.

Kao zaključak, industrija veštačke inteligencije mora izvući pouke iz izazova s kojima se suočava industrija kriptovaluta i aktivno se angažovati sa zakonodavcima i javnošću. Demonstrirajući odgovorne prakse, adresirajući javne zabrinutosti i zagovarajući povoljne politike, industrija veštačke inteligencije može navigirati kroz evoluirajući regulatorni pejzaž i osigurati njegov dalji rast i uspeh.