Некатегоризовано

Eksperti ukazuju na sveobuhvatne izazove veštačke inteligencije

Summary

Nedavno saslušanje pododbora za zaštitu potrošača, bezbednost proizvoda i sigurnost podataka Odbora za trgovinu, nauku i transport Senata je istaklo raznovrsne izazove koje razvoj veštačke inteligencije (VI) predstavlja. Panel je naglasio potrebu da Kongres uspostavi sveobuhvatne standarde za kompanije koje […]

Eksperti ukazuju na sveobuhvatne izazove veštačke inteligencije

Nedavno saslušanje pododbora za zaštitu potrošača, bezbednost proizvoda i sigurnost podataka Odbora za trgovinu, nauku i transport Senata je istaklo raznovrsne izazove koje razvoj veštačke inteligencije (VI) predstavlja. Panel je naglasio potrebu da Kongres uspostavi sveobuhvatne standarde za kompanije koje se bave razvojem i primenom VI kako bi se obezbedila zaštita potrošača.

Prema rečima predsednika pododbora Džona Hikenlupera, transformišuća priroda VI pruža i pogodnosti i rizike. On je istakao važnost postavljanja razumnih pravila da bi se informisalo i zaštitilo potrošače. Izvršna direktorka BSA | The Software Alliance, Viktorija Espinel, naglasila je potrebu za „procenama uticaja“ kako bi se identifikovali i umanjili potencijalni rizici vezani za VI. Dalje je predložila zakonske zahteve za stalno praćenje i procenjivanje tih rizika, što bi poboljšalo poverenje potrošača i zaštitilo ekonomiju.

Jedna od glavnih briga koja je izražena tokom saslušanja je bila upotreba „dubokih prevara“ (deep fake) generisanih od strane VI u kampanjskom oglašavanju, kako je istakla senatorka Ejmi Klobučar. Da bi se rešila ova pitanja, Klobučar i nekoliko kolega su predstavili zakon koji se bavi suzbijanjem lažnog sadržaja generisanog od strane VI u kampanjama. Predlozi poput upotrebe vodotivnih žigova za autentifikaciju oglasa i jasno obeležavanje sadržaja generisanog od strane VI su predloženi kao potencijalne mere zaštite.

Saslušanje se takođe bavilo nacionalnom bezbednošću koju donosi razvoj VI. Senator Džeri Moran je izrazio zabrinutost zbog potencijalnih rizika ukoliko Sjedinjene Američke Države zaostanu za zemljama poput Kine u napretku VI. Diskusija je istakla potrebu za saradnjom između privatnog sektora i vlade kako bi se minimalizovale potencijalne štete u istraživanju i razvoju, a istovremeno sprečila zloupotreba VI u vojne svrhe.

Još jedno područje brige je uticaj veštačke inteligencije na novinarstvo. Senatorka Marija Kantvel je istakla mogućnost nastanka prevare generisane od strane VI koja bi mogla zavarati novinare i dovesti do širenja dezinformacija. Eksperti su naglasili važnost opremanja novinara „digitalnom pismenošću“ kako bi tačno prepoznali sadržaj generisan od strane VI.

Ovo saslušanje je deo napora Kongresa da se pozabavi izazovima i mogućnostima koje predstavlja VI. Vođa većine u Senatu, Čak Šumer, je organizovao tajni forum za senatore kako bi se angažovali sa predstavnicima industrije i grupama za zagovaranje u vezi sa ovim pitanjem. Istovremeno, Bela kuća je obezbedila dobrovoljna obećanja od osam velikih kompanija za VI da testiraju svoje sisteme, dele najbolje prakse, investiraju u sajber bezbednost i istražuju društvene rizike.

Dok Kongres nastavlja da istražuje kompleksnosti VI, Odbor za nadzor Predstavničkog doma zakazao je posebno saslušanje kasnije ove nedelje da dalje istraži implikacije ove transformišuće tehnologije.