Некатегоризовано

Novi izvršni nalog o veštačkoj inteligenciji u Sjedinjenim Američkim Državama: Uticaj na politiku, inovacije i sajber bezbednost

Summary

Novi izvršni nalog (EO) administracije Joea Bidena o veštačkoj inteligenciji (VI) ne samo da uređuje političke oblasti koje su pod direktnom kontrolom izvršne vlasti Sjedinjenih Američkih Država, već su oni važni u širem kontekstu jer utiču na najbolje prakse industrije […]

Novi izvršni nalog o veštačkoj inteligenciji u Sjedinjenim Američkim Državama: Uticaj na politiku, inovacije i sajber bezbednost

Novi izvršni nalog (EO) administracije Joea Bidena o veštačkoj inteligenciji (VI) ne samo da uređuje političke oblasti koje su pod direktnom kontrolom izvršne vlasti Sjedinjenih Američkih Država, već su oni važni u širem kontekstu jer utiču na najbolje prakse industrije i naknadne zakone i propise u Sjedinjenim Američkim Državama i u inostranstvu. Brzi razvoj VI, posebno generativne VI, tokom protekle godine privukao je pažnju donosilaca političkih odluka. Pozivi prominentnih predstavnika industrije da se uspostave zaštitne mere za veštačku opštu inteligenciju (VOI) dodatno su pojačali pažnju u Vašingtonu. U tom kontekstu, EO bismo trebali posmatrati kao početni i značajan korak u rešavanju pitanja politike o VI, a ne kao konačnu reč.

FAQ:

P: Koje su glavne oblasti koje EO obuhvata?
O: EO obuhvata širok spektar administrativnih i političkih (24ocasasvesti.com) imperativa, uključujući policijske i biobezbednosne mere, zaštitu potrošača i radnu snagu u vezi sa VI.

P: Kakav je pristup EO u vezi sa sajber bezbednošću?
O: EO se bavi nekoliko važnih oblasti u vezi sa sajber bezbednošću. U jednom delu se pokušava smanjiti rizik od sintetičkog sadržaja, uključujući generativni zvuk, slike i tekst. Takođe se pokušavaju usaglasiti postojeći mehanizmi u vezi sa politikom o VI, koji su blisko povezani sa naporima u oblasti sajber bezbednosti.

P: Kako će EO uticati na kritičnu infrastrukturu?
O: EO predviđa da nadležne agencije ocene potencijalne rizike koji se odnose na korišćenje VI u sektorima kritične infrastrukture, uključujući mogućnost da korišćenje VI učini sisteme kritične infrastrukture podložnim kritičnim kvarovima, fizičkim napadima i sajber napadima. Takođe se podstiče razmišljanje o načinima za ublažavanje ovih ranjivosti.

P: Kakav je potencijal VI za sajber bezbednost?
O: Kada se pravilno primeni, VI može brže otkriti skrivene pretnje, ubrzati donošenje odluka manje iskusnim analitičarima za bezbednost i pojednostaviti niz kompleksnih zadataka.

EO predstavlja važan korak u razvoju politike o VI u Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe je vrlo aktuelan. Kao što smo opisali u našem nedavnom svedočenju pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma, VI će dovesti do boljih rezultata u sajber bezbednosti, ali postaje i sve interesantnija za sajber pretnje. Kao zajednica, moraćemo nastaviti da sarađujemo kako bismo osigurali da branitelji prepoznaju prednosti koje VI može doneti, istovremeno suzbijajući potencijalne štete koje mogu proizaći iz zloupotrebe VI sistema od strane sajber pretnji.