Некатегоризовано

Veštačka inteligencija može koristiti finansijskim savetnicima i njihovim klijentima

Summary

Prema članu Komisije za hartije od vrednosti i berzanske poslove (SEC), Marku Ujedi, veštačka inteligencija (AI) ima potencijal da značajno koristi finansijskim savetnicima i njihovim klijentima. On se suprotstavlja predloženom pravilu SEC-a o veštačkoj inteligenciji ističući da su zabrinutosti koje […]

Veštačka inteligencija može koristiti finansijskim savetnicima i njihovim klijentima

Prema članu Komisije za hartije od vrednosti i berzanske poslove (SEC), Marku Ujedi, veštačka inteligencija (AI) ima potencijal da značajno koristi finansijskim savetnicima i njihovim klijentima. On se suprotstavlja predloženom pravilu SEC-a o veštačkoj inteligenciji ističući da su zabrinutosti koje se tiču scenarija inspirisanih naučnom fantastikom i predviđaju katastrofu zbog povećane upotrebe veštačke inteligencije neutemeljene. Umesto toga, on veruje da trenutna tehnologija nudi brojne prednosti za tržišta i industriju finansijskih usluga.

Ujeda tvrdi da SEC treba da se posveti razumevanju i praćenju upotrebe veštačke inteligencije od strane finansijskih savetnika, umesto da nametne restriktivne propise. Predloženo pravilo ima za cilj eliminaciju sukoba interesa koji nastaju usled upotrebe veštačke inteligencije koja stavlja interese firme ispred investitora. Međutim, Ujeda i jedan kolega iz Republikanske komisije glasali su protiv predloga, navodeći da je prerazgran i da bi mogao da oslabi inovacije.

U svom govoru na sastanku Severnoameričkog udruženja regulatora hartija od vrednosti (NASAA), Ujeda je pozvao regulatorne organe da sarađuju sa finansijskim firmama kako bi bolje razumeli na koji način će se nove tehnologije primenjivati. Predložio je održavanje okruglih stolova, formiranje savetodavnih komiteta i sastanaka sa stručnjacima iz industrije kako bi se uspostavio pravilan nadzor nad veštačkom inteligencijom. Ujeda je takođe istakao značaj saradnje sa regulatorima država koji često prvi uoče probleme.

Prema Ujedi, AI bi trebalo posmatrati kao najnovije dostignuće u dugom nizu tehnoloških inovacija koje su pokretale američku finansijsku industriju. On je istakao prednosti prethodnih dostignuća poput uređaja za praćenje berzanskih poslova, faks-mašina i računarskih sistema za obradu naloga. Ujeda veruje da veštačka inteligencija može smanjiti operativne troškove finansijskih firmi, smanjiti troškove investicionih saveta i poboljšati konkurentnost manjih firmi.

Suprotno Ujedinom mišljenju, predsednik SEC-a, Gari Džensler, izrazio je zabrinutost da bi veštačka inteligencija mogla biti korišćena štetno za klijente. On je istakao sve veću sposobnost modela prediktivne analitike podataka da naprave tačne predikcije o pojedincima, što bi moglo dovesti do sukoba interesa za finansijske savetnike.

Međutim, Ujeda tvrdi da rizici povezani sa veštačkom inteligencijom mogu biti umanjena putem promišljene regulacije umesto potpunog zabranjivanja. On je istakao prednosti AI tehnologija, uključujući mogućnost otkrivanja sumnjive aktivnosti, prepoznavanja pokazatelja rizika, identifikacije štetnih obrazaca i donošenje preciznih odluka o usklađenosti. Takođe, regulatorni organi mogu imati koristi od upotrebe veštačke inteligencije smanjenjem opterećenja pretrage velike količine podataka i identifikacijom područja rizika i zabrinutosti.

U zaključku, Ujeda veruje da federalni i državni regulatori trebaju da vide nastajajuće tehnologije poput veštačke inteligencije kao priliku za finansijska tržišta i investitore. On ističe potrebu za promišljenom regulacijom i saradnjom između regulatora i finansijskih firmi kako bi se iskoristio pun potencijal veštačke inteligencije u industriji finansijskih usluga.