Некатегоризовано

Je li budućnost OpenAI-a upitna?

Summary

Budućnost OpenAI-a, startap kompanije koja je brzo postala titan industrije veštačke inteligencije nakon lansiranja ChatGPT prošle godine, sada je pod znakom pitanja. U petak je odbor kompanije smenio samog ceo prvi izvršni direktor, Sema Altmana, a kao odgovor na to, […]

Je li budućnost OpenAI-a upitna?

Budućnost OpenAI-a, startap kompanije koja je brzo postala titan industrije veštačke inteligencije nakon lansiranja ChatGPT prošle godine, sada je pod znakom pitanja. U petak je odbor kompanije smenio samog ceo prvi izvršni direktor, Sema Altmana, a kao odgovor na to, preko 700 od 770 zaposlenih u kompaniji potpisalo je pismo u kojem su zapretili ostavkom.

U nizu zbunjujućih događaja u poslednjih 24 sata, kompanija je kratko razmotrila i zatim odbacila predlog da se Altman vrati. Nakon toga su i Altman i Greg Brockman, suosnivač OpenAI-a, angažovani od strane Microsofta da vode novi istraživački laboratoriju veštačke inteligencije. Ova turbulencija je istakla nerešenu debatu u OpenAI-u i širem tehnološkom zajednici: da li je veštačka inteligencija najvažnija nova tehnologija od vremena veb pregledača, ili je potencijalno opasna po čovečanstvo – ili oboje? Još uvek se ne zna da li će ova uzburkana situacija se smiriti, i može potrajati neko vreme pre nego što postane jasna nova slika industrije veštačke inteligencije. Međutim, kolega Kevin Roose, koji je opisao personalne promene kao „verovatno najšokantniju tehnološku priču godine, i možda u nekoliko godina“, rekao je da su OpenAI i sami najočigledniji gubitnici do sada.

FAQ

Šta se dogodilo sa OpenAI-om?

OpenAI, kompanija koja je poznata po svom proizvodu ChatGPT, smenila je svog osnivača i izvršnog direktora Sema Altmana. Nakon toga, veliki broj zaposlenih zapretio je ostavkom, na šta su Altman i drugi osnivač Greg Brockman angažovani od strane Microsofta da vode novo istraživačko odeljenje za veštačku inteligenciju.

Kako će se to odraziti na industriju veštačke inteligencije?

Trenutna situacija u OpenAI-u odražava dubioznu debatu u vezi sa veštačkom inteligencijom. Neki smatraju da je ona najvažnija nova tehnologija, dok drugi veruju da je ona potencijalno opasna po čovečanstvo. Ova situacija ukazuje na to da će industrija veštačke inteligencije proći kroz turbulentno razdoblje, ali se još uvek ne može sa sigurnošću reći kako će se tačno odraziti na nju.

Da li će OpenAI preživeti ovu situaciju?

Ova situacija sigurno neće biti laka za OpenAI. Sa smenom osnivača i potencijalnom ostavkom značajnog broja zaposlenih, kompanija se suočava sa izazovnim trenucima. Ipak, ostaje da se vidi kako će se situacija dalje odvijati i da li će OpenAI uspeti da se oporavi.

Ko će biti novi izvršni direktor OpenAI-a?

Trenutno nije poznato ko će preuzeti ulogu izvršnog direktora OpenAI-a nakon smene Sema Altmana. Očekuje se da će kompanija izvršiti odgovarajući izbor u skladu sa svojim ciljevima i planovima.