Некатегоризовано

Tesla CEO Elon Musk poziva na uvođenje „sudije“ za regulisanje veštačke inteligencije u SAD

Summary

Elon Musk, izvršni direktor kompanije Tesla, pridružio se drugim liderima industrije tehnologije u pozivu za postavljanje „sudije“ koja će regulisati veštačku inteligenciju (AI) u SAD. Musk, zajedno sa izvršnim direktorima Meta Platforms, Markom Zakerbergom i kompanije Alphabet, Sundarom Pičaijem, sastao […]

Tesla CEO Elon Musk poziva na uvođenje „sudije“ za regulisanje veštačke inteligencije u SAD

Elon Musk, izvršni direktor kompanije Tesla, pridružio se drugim liderima industrije tehnologije u pozivu za postavljanje „sudije“ koja će regulisati veštačku inteligenciju (AI) u SAD. Musk, zajedno sa izvršnim direktorima Meta Platforms, Markom Zakerbergom i kompanije Alphabet, Sundarom Pičaijem, sastao se sa zakonodavcima na Kapitol Hilu kako bi razgovarali o potrebi za regulisanjem na forumu o veštačkoj inteligenciji. Zakonodavci su zabrinuti zbog potencijalnih opasnosti AI i traže načine za mitigaciju rizika.

Musk je naglasio važnost postojanja regulatora koji će obezbediti sigurnu upotrebu veštačke inteligencije, upoređujući to sa postojanjem sudije u sportu. Izjavio je da će regulator obezbediti da kompanije preduzimaju mere koje su sigurne i u interesu javnosti. Musk je ovaj sastanak nazvao „službom čovečanstvu“ i veruje da će imati značajan uticaj na budućnost civilizacije.

Zakerberg je takođe izrazio potrebu za angažovanjem vlade u vezi sa veštačkom inteligencijom kako bi podržala inovacije i bezbednost. Izjavio je da je bolje da se standardi postave od američkih kompanija koje mogu sarađivati sa vladom u oblikovanju modela veštačke inteligencije o važnim pitanjima. Na ovom forumu je prisustvovalo preko 60 senatora, a postignut je univerzalni dogovor o potrebi za regulisanjem veštačke inteligencije od strane vlade.

Zakonodavci su priznali izazove u donošenju zakonodavstva za regulisanje veštačke inteligencije, ali su naglasili važnost zaštite od potencijalnih opasnosti kao što su deepfake video zapisi, mešanje u izbore i napadi na kritičnu infrastrukturu. Lider Senata SAD-a, Čak Šumer, je izjavio da Kongres mora imati ulogu u maksimiziranju benefita veštačke inteligencije i minimiziranju rizika.

Na forumu su prisustvovali i neki drugi lideri industrije tehnologije, uključujući izvršnog direktora kompanije Nvidia, Jensena Huanga, izvršnog direktora kompanije Microsoft, Satu Najadelu, izvršnog direktora kompanije IBM, Arvinda Krišnu, i bivšeg izvršnog direktora kompanije Microsoft, Bila Gejtsa. Diskusije su se fokusirale na razloge zbog kojih Kongres mora delovati, koje pitanje postavljati i kako postići konsenzus za sigurnu inovaciju.

U martu su Musk i grupa stručnjaka za veštačku inteligenciju pozvali na privremenu obustavu razvoja AI sistema moćnijih od OpenAI GPT-4 zbog mogućih rizika po društvo. Ove nedelje Kongres će održati tri odvojena saslušanja o veštačkoj inteligenciji, a regulatorna tela širom sveta rade na uspostavljanju pravila za upotrebu generativne veštačke inteligencije.