Некатегоризовано

Velika imena iz tehnološke industrije sastaju se sa zakonodavcima u vezi regulisanja veštačke inteligencije (AI)

Summary

Neki od najvećih imena u tehnološkoj industriji, uključujući izvršne direktore kompanija Google, IBM, Microsoft i OpenAI, okupljaju se sa federalnim zakonodavcima sa ciljem da izrade zakonodavstvo koje reguliše industriju veštačke inteligencije (AI). Ovaj sastanak je prvi u seriji od devet […]

Velika imena iz tehnološke industrije sastaju se sa zakonodavcima u vezi regulisanja veštačke inteligencije (AI)

Neki od najvećih imena u tehnološkoj industriji, uključujući izvršne direktore kompanija Google, IBM, Microsoft i OpenAI, okupljaju se sa federalnim zakonodavcima sa ciljem da izrade zakonodavstvo koje reguliše industriju veštačke inteligencije (AI). Ovaj sastanak je prvi u seriji od devet sesija koje će biti organizovane od strane lidera većine Senata, Čaka Šumera, koji ima za cilj da uspostavi sveobuhvatne regulative za AI. Na ovom skupu prisutni su takođe uticajni zvaničnici iz industrije zabave, grupa za ljudska prava i organizacija za rad.

Šumer je istakao važnost bavljenja temom AI bez zatvaranja očiju, navodeći da je ova rasprava bez presedana u Kongresu. Rastuća svest o potencijalu AI da poremeti različite aspekte društva, uključujući poslove, nacionalnu bezbednost i intelektualnu svojinu, navela je zakonodavce da preduzmu akciju.

Ovaj sastanak predstavlja značajnu priliku za tehnološku industriju da oblikuje pravila koja regulišu AI. Kompanije poput Google-a, IBM-a, Microsoft-a i OpenAI-a već su predložile svoje mere u belim knjigama i blog postovima, gde su opisane smernice za nadzor, testiranje i transparentnost. Međutim, postoji neslaganje među ovim kompanijama, posebno u vezi potrebe za novom federalnom agencijom koja će regulisati AI. Osim toga, ovaj događaj može osvetliti političku izvodljivost sprovođenja sveobuhvatnog zakonodavstva o AI.

Kristofer Padila, potpredsednik globalnog tima za javne poslove IBM-a, veruje da će ovi forumi pružiti uvid u opseg mišljenja u Kongresu. Teme poput transparentnosti, pravila o intelektualnoj svojini i objašnjenja algoritama mogu naći zajednički jezik među zakonodavcima tokom ovog procesa. IBM planira da prikaže kako se njegovi AI alati trenutno koriste od strane klijenata i predstavi svoju predloženu viziju za politiku o AI, koja zagovara primenu eskalirajućih restrikcija u zavisnosti od potencijalnih rizika.

Iako neki pozdravljaju poziv tehnološke industrije za regulaciju, civilne društvene grupe izražavaju zabrinutost. Oni brinu o opasnostima koje loše obučeni algoritmi mogu slučajno predstavljati diskriminaciju protiv manjinskih grupa ili povredu autorskih prava. Neki autori su čak tužili OpenAI, a drugi su zahtevali odštetu. Izdavači vesti poput CNN-a, The New York Times-a i Disney-ja su blokirali ChatGPT da koristi njihove sadržaje. Maya Vajli, predsednica i izvršna direktorka Konferencije za ljudska prava i građanska prava, obećava da će se boriti za demokratski i transparentan proces koji štiti demokratiju, ekonomsku pokretljivost, obrazovanje i zaštitu potrošača.

Čak Šumer, lider većine u Senatu, zajedno sa senatorima Majkom Raundsom, Martinom Hajnrihom i Todom Jangom predvodi inicijativu u razvoju politike o AI. Ovaj sastanak sa izvršnim direktorima tehnoloških kompanija i neprofitnih organizacija predstavlja sledeću fazu u edukaciji zakonodavaca o regulaciji AI.