Некатегоризовано

Podrška tehnoloških stručnjaka za regulisanje veštačke inteligencije

Summary

Tokom tajnog sastanka u Senatu SAD-a, neki od vodećih tehnoloških izvršnih direktora izrazili su podršku regulisanju veštačke inteligencije (AI) od strane vlade. Senator Čak Šumer, lider većine u Senatu, organizovao je sastanak kako bi raspravljao o zakonodavnim naporima vezanim za […]

Podrška tehnoloških stručnjaka za regulisanje veštačke inteligencije

Tokom tajnog sastanka u Senatu SAD-a, neki od vodećih tehnoloških izvršnih direktora izrazili su podršku regulisanju veštačke inteligencije (AI) od strane vlade. Senator Čak Šumer, lider većine u Senatu, organizovao je sastanak kako bi raspravljao o zakonodavnim naporima vezanim za AI, i izjavio je da su svi prisutni, bez obzira na različite stavove, podigli ruke u znak podrške nadzoru vlade. Izvršni direktori su diskutovali o različitim idejama, poput osnivanja nezavisne agencije za nadzor AI, povećanja transparentnosti u kompanijama koje se bave AI i očuvanja pozicije Sjedinjenih Američkih Država u odnosu na druge zemlje poput Kine u razvoju AI.

Elon Mask, izvršni direktor Tesla i X, opisao je diskusiju kao „civilizovanu“ među inteligentnim pojedincima. Iako Šumer možda neće nužno prihvatiti savete izvršnih direktora, pozvao ih je da pruže realistično usmerenje za smislenu regulaciju. Šumer je naglasio važnost maksimiziranja benefita AI-a uz istovremeno minimiziranje negativnih aspekata, poput pristrasnosti, gubitka radnih mesta i potencijalnih propusta. Smatra da samo vlada može uspostaviti neophodne „zadovoljavače“ za AI.

Na sastanku su prisustvovali izvršni direktori poput Marka Cukerberga iz Meta, bivšeg izvršnog direktora kompanije Microsoft Bila Gejtsa i izvršnog direktora kompanije Google Sundara Pičajija. Mask smatra da je sastanak od velikog značaja za budućnost civilizacije. Međutim, pre nego što se može doneti bilo kakva regulativa, zakonodavci moraju prvo da se slože da li regulisati AI i kako to učiniti. Kongres je u prošlosti imao poteškoća u regulisanju novih tehnologija, a Šumer priznaje da će regulisanje AI biti složen zadatak zbog njegove tehničke prirode i globalnog uticaja.

Povećana upotreba alata za generativnu AI, poput ChatGPT, izazvala je zabrinutost zbog mogućih štetnih društvenih posledica i potrebe za većom transparentnošću pri prikupljanju i korišćenju podataka. Republikanski senator Majk Raunds naglasio je važnost razvoja AI s pozitivne strane, ali je istovremeno ukazao na probleme u vezi s transparentnošću podataka i privatnosti. Svaki učesnik sastanka imao je tri minuta da izrazi svoje stavove, što je dovelo do rasprava o egzistencijalnim rizicima, otvorenim ili „open source“ AI modelima, završetku svetskog gladi i odbacivanju predloga za licenciranje.

Što se tiče mogućnosti osnivanja nove regulatorne agencije, Šumer veruje da je to jedno od važnih pitanja koje treba razmotriti i očekuje dalje diskusije. S druge strane, Mask je izrazio svoje uverenje u stvaranje regulatorne agencije. Izvršni direktor Google-a, Pičai, podržao je ideju o angažovanju vlade, ali nije dao konkretne detalje. Sastanak je poslužio kao platforma za tehnološke lidere da učestvuju u značajnim diskusijama o budućnosti regulacije AI-a.