Некатегоризовано

Veštačka inteligencija i digitalna transformacija: Ključevi uspeha za unapređenje ERP sistema

Summary

Mnoge kompanije su svesne potencijala veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML) za transformaciju ERP sistema. Međutim, uspeh u ostvarivanju tih potencijala može zavisiti od toga koliko daleko ste otišli s digitalnom transformacijom. Nedavni IDC izveštaj, čiji je sponzor Rimini […]

Veštačka inteligencija i digitalna transformacija: Ključevi uspeha za unapređenje ERP sistema

Mnoge kompanije su svesne potencijala veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML) za transformaciju ERP sistema. Međutim, uspeh u ostvarivanju tih potencijala može zavisiti od toga koliko daleko ste otišli s digitalnom transformacijom.

Nedavni IDC izveštaj, čiji je sponzor Rimini Street, „AI i ERP: inteligentna automatizacija preduzeća i stvaranje različitih vrednosti“, koji je napisala Mickey North Rizza, grupni potpredsednik softvera za preduzeća, ukazuje da 51% kompanija vodi digitalno poslovanje. Međutim, „IDC-ova istraživanja pokazuju da 49% organizacija još uvek digitalno transformiše svoje poslovanje, tako da je jasno da put do digitalnog poslovanja može biti težak.“

Lansiranje OpenAI „ChatGPT“ generativnog AI četbota prošle godine svakako je otvorilo vrata prodaje AI rešenja. „2023. godina je bila probojna za generativnu AI tehnologiju, kako su alati poput ChatGPT-a prešli iz radoznalosti laboratorije u svakodnevnu upotrebu“, piše CIO u pregledu najnovijih najava generativne AI tehnologije. „Međutim, CIO-i oprezno razmatraju kako bezbedno primeniti generativnu AI u preduzeću i koje mere zaštite primeniti.“

Pre nego što se opredelite za plan veštačke inteligencije nekog softverskog dobavljača, najbolje je prvo proceniti sposobnost vaše organizacije da automatizuje i kontinuirano inovira. „Iako se to može činiti jednostavnim, to nije slučaj“, piše Rizza.

Ona dodaje da uspeh zahteva fokus na podršku cloud strategije, dalju automatizaciju svih poslovnih procesa i istraživanje i primenu kontinuiranih inovacija, poput AI-a.

„Ovaj fokus nije uvek jednostavan, jer organizacije imaju mnogo toga na umu, uključujući izgradnju tehnološke strategije za restrukturiranje organizacije u digitalnom svetu, što znači da moraju razumeti i modernizovati svoj trenutni tehnološki portfolio u skladu sa njihovim postojećim rešenjima zasnovanim na lokalnom serveru“, ističe Rizza.

Prednosti su vredne truda: „U ovom slučaju, ERP sistem može brzo biti unapređen AI-om, pružajući inteligentnije uvide, mogućnost zaposlenima da brzo navigiraju i brže reaguju, unapređujući tako svoje odluke i povećavajući performanse organizacije“, piše ona.

Rizza navodi nekoliko primera upotrebe ERP sistema kod kojih se primena AI-a pokazala efikasnijom, poput unapređenja procesa proizvodnje, zatvaranja finansijskih izveštaja, upravljanja projektima, životnim ciklusom proizvoda, ispunjavanjem narudžbi i upravljanjem uslugama.

„S obzirom na to da preko 65% organizacija smatra da je AI ključan za njihov ERP sistem, AI i inovacije koje proizvodi postaju obavezni za nove ERP sisteme“, dodaje Rizza, ističući da Rimini Street pomaže „klijentima u migraciji svojih ERP proizvoda u cloud i optimizuje vreme organizacije uz AI integrisani radni tok radi lakše migracije na novi sistem.“

Da li je to zaista za vas?

Međutim, neki ne priznaju prednosti AI-a i ERP sistema, kaže ona. „Organizacije treba da razumeju šta je za njih važno i da sagledaju sve aspekte troškova i benefita kada je u pitanju stvaranje i održavanje konkurentske prednosti u digitalnom svetu.“

Mnogi klijenti Rimini Streeta dolaze kod nas kako bi izbegli vezivanje za putokaze dobavljača softvera. Dobavljači ERP softvera primoravaju svoje korisnike da se prebace sa stabilnih i pouzdanih sistema na nove i neproverene platforme putem nametnutih rokova za podršku i pritisnutih revizija ili ponuda za kredit licence „na ograničeno vreme“ – bez jasnog povraćaja investicija ili poslovne vrednosti.

Važno je uskladiti tehnološke potrebe sa poslovnim prioritetima. AI može pomoći organizacijama u brzom skaliranju i unapređenju digitalnih radnih procesa. Kao što Rizza napominje, „AI je oblast u kojoj mnogi dobavljači još uvek eksperimentišu, pa razumevanje njegove upotrebe kako od dobavljača tako i od samih klijenata je ključni parametar koji svako preduzeće mora razumeti tokom procesa selekcije.“

Za više sagledavanja Rizzinih mišljenja i podataka o prednostima koje organizacije ostvaruju AI-jem, pročitajte kompletan IDC izveštaj koji je sponzorisan od strane Rimini Street.

Za sve podatke, uvide i analize koje će vam pomoći da odredite pravi IT put za svoje poslovanje i ponovno procenite svoj model podrške i usluga, posetite Street Wise: naš centar za strateške smernice.

Ako želite da saznate više o tome kako vam Rimini Street može pomoći da unapredite i konsolidujete višestruke potrebe za podrškom koristeći samo jednog dobavljača koji može pružiti celovit pristup podršci, kontaktirajte nas danas!

FAQ

1. Kako veštačka inteligencija i mašinsko učenje mogu transformisati ERP sistem?

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje mogu unaprediti ERP sistem pružanjem inteligentnih uvida, omogućavanjem zaposlenima bržeg navigiranja i reagovanja, poboljšavajući njihove odluke i performanse organizacije.

2. Koja su ključna pitanja koja treba razmotriti pre primene veštačke inteligencije u preduzeću?

Pre primene veštačke inteligencije, organizacije treba da procene svoju sposobnost automatizacije i kontinuirane inovacije. Takođe je važno fokusirati se na podršku cloud strategije, dalju automatizaciju poslovnih procesa i istraživanje i primenu kontinuiranih inovacija.

3. Kako AI može poboljšati ERP sistem?

AI može poboljšati ERP sistem unapređujući procese proizvodnje, finansijsko izveštavanje, upravljanje projektima i životnim ciklusom proizvoda, ispunjavanje narudžbi i upravljanje uslugama.

4. Šta su prednosti korišćenja AI-a u ERP sistemima?

Korišćenje AI-a u ERP sistemima omogućava inteligentnije uvide, bržu navigaciju zaposlenima, poboljšanje odluka i performansi organizacije.

5. Kako izbeći negativne efekte veštačke inteligencije i ERP sistema?

Organizacije treba da pažljivo razmotre aspekte troškova i benefita, kao i potrebe za stvaranjem i održavanjem konkurentske prednosti u digitalnom svetu, pre nego što se odluče za primenu veštačke inteligencije u ERP sistemima.