Некатегоризовано

Научnici izrađuju mašine no najviše ih brine pretnja koju one predstavljaju

Summary

AI kompanije izrađuju mašine sa sposobnošću ljudskog nivoa, iako izazivaju zabrinutost zbog pretnje koju one predstavljaju. Ali zašto se pravi ove mašine ako pretpostavljaju da su opasne? Dok oni nastavljaju sa radom, vodi se debata kako regulisati ovaj sektor da […]

Научnici izrađuju mašine no najviše ih brine pretnja koju one predstavljaju

AI kompanije izrađuju mašine sa sposobnošću ljudskog nivoa, iako izazivaju zabrinutost zbog pretnje koju one predstavljaju. Ali zašto se pravi ove mašine ako pretpostavljaju da su opasne? Dok oni nastavljaju sa radom, vodi se debata kako regulisati ovaj sektor da bi se zadržala kontrola.
Zaista, postavlja se pitanje – ako se tehnologija razvija do tačke da prelazi sposobnosti čoveka, da li smo spremni za tu budućnost?
Tokom pandemije koronavirusa, većina ljudskih poslova preuzele su mašine što je ponovo otvorilo pitanje o ulozi veštačke inteligencije u našem društvu. Mnogi se pitaju da li su ove mašine sposobne da prepoznaju i rešavaju moralna pitanja koja se često javljaju u nizu ljudskih aktivnosti.
U drugom delu nove serije „Tech Tonic“, novinari Financial Times-a Madhumita Murgia i John Thornhill razgovaraju sa stručnjacima iz oblasti veštačke inteligencije i razmenjuju mišljenja o regulisanju ovog sektora.
Među stručnjacima koji su se pojavili u ovom podcastu su suosnivač kompanije Anthropic Jack Clark; osnivač Centra za bezbednost veštačke inteligencije, Dan Hendrycks; glavni naučnik za veštačku inteligenciju u kompaniji Meta, Yann LeCun; i profesor računarske lingvistike na Univerzitetu u Vašingtonu, Emily Bender.
Ovaj podcast ima cilj da otvori dijalog o značaju i uticaju veštačke inteligencije kako bi se stvorilo razumevanje i razmotrile regulative koje dolaze zajedno sa ovom tehnologijom.
Ukoliko želite da se više upoznate sa ovom temom, možete pročitati članke na sledećim linkovima:
– „Algoritmi odlučuju ko dobija transplantaciju organa. Da li su njihove odluke fer?“ – LINK
– „Nikada nisam video ništa slično: kako je dramatičan vikend OpenAI-a razotkrio“ – LINK
– „Kako zadržati poklopac na kutiji Pandore veštačke inteligencije“ – LINK
– „Potrebni su nam politički Alan Turing da dizajniraju sigurnosne mere za veštačku inteligenciju“ – LINK
Podkast „Tech Tonic“ je predstavljaju Madhumita Murgia i John Thornhill. Stariji producent je Edwin Lane, a producent je Josh Gabert-Doyon. Izvršna producentkinja je Manuela Saragosa. Dizajn zvuka je radio Breen Turner i Samantha Giovinco. Originalna muzika je Metaphor Music. Glavni urednik zvuka FT-a je Cheryl Brumley.
Takođe, možete pronaći transkript ovog podkasta na FT.com stranici, kao i vodič za pristupačnost.
FAQ:
1. Šta je veštačka inteligencija?
Veštačka inteligencija (AI) se odnosi na simulaciju ljudske inteligencije od strane mašina, koje su programirane da izvršavaju zadatke koji zahtevaju inteligentno ponašanje.
2. Kakve su zabrinutosti oko razvoja veštačke inteligencije?
Postoje brojne zabrinutosti u vezi sa razvojem veštačke inteligencije, uključujući pitanja etike, sigurnosti, socijalnih i ekonomskih posledica, kao i potencijalne pretnje po ljudsku autonomiju.
3. Koja je uloga regulacije u sektoru veštačke inteligencije?
Regulacija ima za cilj da obezbedi adekvatnu kontrolu i bezbednost u sektoru veštačke inteligencije, kako bi se minimizirali potencijalni negativni uticaji i osiguralo pridržavanje etičkih standarda.