Некатегоризовано

Autonomna veštačka inteligencija povećava produktivnost medicinskog osoblja za 40%, pokazuje novo istraživanje

Summary

Novi izveštaj objavljen u časopisu Nature otkriva da autonomna veštačka inteligencija (AI) značajno poboljšava produktivnost medicinskih radnika prilikom testiranja na dijabetesnu bolest oka. Ovo istraživanje, koje je prvo slučajno kontrolisano ispitivanje ikada objavljeno o povećanju efikasnosti autonomne AI, sprovedeno je […]

Autonomna veštačka inteligencija povećava produktivnost medicinskog osoblja za 40%, pokazuje novo istraživanje

Novi izveštaj objavljen u časopisu Nature otkriva da autonomna veštačka inteligencija (AI) značajno poboljšava produktivnost medicinskih radnika prilikom testiranja na dijabetesnu bolest oka. Ovo istraživanje, koje je prvo slučajno kontrolisano ispitivanje ikada objavljeno o povećanju efikasnosti autonomne AI, sprovedeno je u Bangladešu i validirano je kroz randomizovano kontrolisano ispitivanje.

Studija je obuhvatila preko 2000 pacijenata koji su bili podeljeni u intervencijsku i kontrolnu grupu. Pacijenti u intervencijskoj grupi su poslati specijalisti samo ako je autonomna AI otkrila znakove dijabetesne bolesti oka i bilo im je potrebno daljnje lečenje. Rezultati su pokazali da je autonomna AI rezultirala povećanjem broja pacijenata koji su prošli visoko kvalitetan pregled oka za 40% po satu.

Ovo povećanje produktivnosti medicinskih stručnjaka ima nekoliko koristi. Specijalisti su mogli da se usredsrede na složenije slučajeve koji su zahtevali tretman ili njihovo specifično znanje, dok su pacijenti sa jednostavnijim slučajevima bili viđeni brže, jer pacijenti koji su bili oslobođeni nakon pregleda autonomnom AI nisu čekali da vide specijaliste. Pacijenti koji su bili oslobođeni takođe su izrazili veliko zadovoljstvo samim procesom testiranja autonomnom AI, jer su economisali vreme.

Ovakva tehnologija pruža mogućnost da se poboljša pristup esencijalnim zdravstvenim uslugama, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima koje imaju nedostatak obučenih specijalista. Autonoma AI ne zamenjuje lekara, već je alat koji bolje usklađuje klinički proces.

„Ovo istraživanje je značajan napredak u oblasti nege očiju za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, gde je nedostatak stručnih zdravstvenih radnika i resursa uvek izazov“, rekao je dr Khairul Islam, izvršni direktor Deep Eye Care Foundation.

Ova studija potvrđuje da autonomna AI može donositi tačne medicinske odluke i unaprediti produktivnost klinika. U kombinaciji sa stručnim znanjem medicinskih stručnjaka, autonomna AI može doprineti smanjenju nejednakosti u pristupu zdravstvenim uslugama i poboljšanju zdravstvene nejednakosti širom sveta.

FAQ:

1. Kako autonomna veštačka inteligencija poboljšava produktivnost medicinskog osoblja?
– Autonomna veštačka inteligencija omogućava bržu dijagnozu i testiranje pacijenata, što rezultira povećanjem broja pregledanih pacijenata po satu. Ovo zauzvrat omogućava medicinskom osoblju da se usredsredi na složene slučajeve koji zahtevaju tretman ili specijalna znanja.

2. Da li autonomna veštačka inteligencija zamenjuje lekara?
– Ne, autonomna veštačka inteligencija ne zamenjuje lekara. Ona je alat koji pomaže u optimizaciji kliničkog procesa i omogućava efikasniji rad medicinskog osoblja.

3. Kako autonomna AI može poboljšati pristup zdravstvenim uslugama u zemljama sa niskim i srednjim prihodima?
– Autonoma AI može pomoći u rešavanju nedostatka obučenih zdravstvenih radnika tako što povećava njihovu produktivnost i omogućava bržu dijagnostiku i lečenje pacijenata. To rezultira povećanjem broja pacijenata koji mogu biti tretirani, posebno u zemljama sa ograničenim resursima.

Sources:
Original article: PR Newswire
Nature article: Nature