Некатегоризовано

Novi AI robot koristi hemijske reakcije za proizvodnju kiseonika na Marsu

Summary

Kineski istraživači tvrde da su napravili veštačku inteligenciju (AI) robota koji može da izvodi hemijske reakcije kako bi proizveo kiseonik iz vode na Marsu. Ovaj sistem bi mogao da predstavlja još jedan način za svemirske putnike u budućnosti da proizvedu […]

Novi AI robot koristi hemijske reakcije za proizvodnju kiseonika na Marsu

Kineski istraživači tvrde da su napravili veštačku inteligenciju (AI) robota koji može da izvodi hemijske reakcije kako bi proizveo kiseonik iz vode na Marsu.
Ovaj sistem bi mogao da predstavlja još jedan način za svemirske putnike u budućnosti da proizvedu neophodan kiseonik na Marsu. Ljudi koji posete Crveni Planet će trebati kiseonik za podršku životu. Ovaj gas bi takođe mogao biti korišćen za proizvodnju raketnog goriva, koje je teško transportovati u svemir.
Naučnici su već ustanovili iz više studija da Mars sadrži velike količine vode. Većina vode se nalazi u obliku leda. Razvojni tim novog robotskog sistema u Kini tvrdi da se on može koristiti za oslobađanje kiseonika iz izvora vode na planeti.
Naučnici sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Kini u Hefeju predvodili su istraživanje. Tim je istraživao da li AI robot može koristiti materijale pronađene na Marsu za proizvodnju katalizatora koji razgrajuje vodu i oslobađa kiseonik. Katalizator je supstanca koja omogućava izvođenje određenih hemijskih reakcija.
Eksperimenti su sprovedeni na meteoritima koji su ili došli sa Marsa ili su sadržavali materijale slične marsovskoj površini. Istraživači su rekli da je „robot-hemičar“ prvo koristio kiselinu i hemijsku smešu da bi razdvojio i ispitao materijale koji se nalaze u meteoritima. Identifikovani su različiti metalni elementi, uključujući gvožđe, nikl, magnezijum i aluminijum.

Mašina je zatim radila na identifikaciji različitih molekula koje mogu biti proizvedene iz materijala meteorita. Tim je rekao da je sistem pronašao više od 3,7 miliona mogućih kombinacija molekula.
Robot je koristio te podatke da predvidi koji katalizatori bi mogli da razgrade molekule vode i proizvedu kiseonik. Kao najbolje rešenje izabran je katalizator koji može raditi na minus 37 stepeni Celzijusa. Ova temperatura je slična trenutnim uslovima na Marsu.
Saopštenje koje je objavljeno povodom eksperimentalnih saznanja tvrdi da je AI hemičar mogao celokupan proces da završi bez ljudskog angažovanja svega u dva meseca. Saopštenje tvrdi da bi „ljudskom hemičaru“ za to trebalo „2000 godina“ da završi isti zadatak.
Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Synthesis.
Jun Jiang, vodeći autor studije, rekao je za veb sajt Space.com da je kao dečak često maštao da jednog dana može putovati u svemir. „Tako da kada smo napokon videli da katalizatori koje je robot napravio zapravo mogu da proizvedu kiseonik razbijanjem molekula vode, osećao sam kao da mi se san ostvario. Čak sam počeo da zamišljam da ću u budućnosti sam živeti na Marsu.“

Istraživači su naveli da planiraju da sledeći testiraju da li njihov AI sistem dobro radi u nizu drugih uslova – osim temperature – koji se nalaze na Marsu.
Izveštaj u časopisu Nature objašnjava rezultate istraživanja i Jiang sugeriše da je sistem njegove grupe sposoban za proizvodnju gotovo 60 grama kiseonika na sat za svaki kvadratni metar marsovskog materijala. Naučnici tvrde da bi ovakva proizvodnja mogla ukloniti potrebu da budući astronauti prenose kiseonik sa Zemlje. „Robot može raditi neprestano godinama“, rekao je Jiang.
Jiang je za časopis Nature izjavio da misli da bi robotski sistem njegovog tima mogao biti korišćen i za proizvodnju drugih korisnih katalizatora na Marsu. To bi moglo obuhvatiti procese za pravljenje supstanci koje podržavaju rast biljaka koje bi se mogle koristiti za proizvodnju hrane za astronaute.
„Ovaj robot može proizvesti različite hemikalije“, rekao je Jiang. Napomenuo je da Mars možda nije jedino mesto na kojem bi mogao da bude upotrebljen, sugerirajući Mesec kao još jednu mogućnost.