Некатегоризовано

Nova dimenzija umetnosti: Kombinacija veštine i veštačke inteligencije

Summary

Od davnina, velika umetnost uvek je težila da prekorači granice, da ispituje naše poglede, perspektive i razumevanje stvarnosti. Međutim, poslednje dve godine donose drastičnu promenu u industriji, jer sve više umetnika koristi veštačku inteligenciju kao svoj medijum – za stvaranje […]

Nova dimenzija umetnosti: Kombinacija veštine i veštačke inteligencije

Od davnina, velika umetnost uvek je težila da prekorači granice, da ispituje naše poglede, perspektive i razumevanje stvarnosti. Međutim, poslednje dve godine donose drastičnu promenu u industriji, jer sve više umetnika koristi veštačku inteligenciju kao svoj medijum – za stvaranje 2D slika, sintetizovanje duboko lažnih video snimaka i dizajniranje upečatljivih iskustava.

U junu 2023. godine, doktorski studenti Univerziteta Stoni Bruk, Rajan Burdžert, Kančana Ranasinge i Sjang Li, zajedno sa profesorom Majklom Rjuom, profesorom na Institutu za veštačku inteligenciju na Univerzitetu Stoni Bruk, značajno su unapredili ulogu veštačke inteligencije u umetnosti koristeći tehnologiju za stvaranje zapanjujućih optičkih iluzija. Tim je predstavio svoj projekat pod nazivom „Iluzije difuzije: Sakrivanje slika na prvi pogled“ na konferenciji IEEE/CVF za računarski vid i prepoznavanje oblika (CVPR) 2023, gde su osvojili Demo nagradu za svoj doprinos ovom polju.

Njihov model, koji koristi tekstualne upute za generisanje realističnih slika, može stvoriti razne optičke iluzije, uključujući Flippy Iluzije, Rotirajuće Prenose i Sakrivene likove.

Potpunu priču možete pročitati na veb sajtu Instituta za otkriće i inovaciju pokretano veštačkom inteligencijom.

FAQ

Šta je veštačka inteligencija?

Veštačka inteligencija je grana informatike koja se bavi razvojem sistema koji imaju sposobnost da izvršavaju zadatke koji inače zahtevaju ljudsku inteligenciju. Ovi sistemi koriste tehnike kao što su mašinsko učenje, duboko učenje i obradu prirodnog jezika kako bi analizirali podatke, učili iz iskustva i donosili zaključke.

Šta su optičke iluzije?

Optičke iluzije su vizuelni fenomeni koji iskrivljuju našu percepciju, često na način koji je suprotan stvarnosti. One često koriste princip iluzornih kontura, boja, oblika i perspektive kako bi nas navodile da vidimo stvari koje ne postoje ili da pogrešno procenjujemo njihovu veličinu, udaljenost ili položaj.

Da li umetnička dela kreirana uz pomoć veštačke inteligencije gube svoju autentičnost?

Odgovor na ovo pitanje može biti subjektivan. Dok neki smatraju da umetnička dela stvorena uz pomoć veštačke inteligencije gube autentičnost jer su generisana algoritamski, drugi veruju da tehnologija samo proširuje kreativne mogućnosti umetnika. Na kraju, to zavisi od lične perspektive umetnika i kulturnog konteksta. Izvor: [URL instituta]