Некатегоризовано

Velika većina potrošača nije zainteresovana za korišćenje veštačke inteligencije prilikom kupovine

Summary

LINZ, Austrija, 21. novembar 2023. /PRNewswire/ — Storyblok, lider u kategoriji sistema za upravljanje sadržajem (CMS), danas je objavio rezultate globalne ankete među 1.000 potrošača, koja otkriva koji sadržaj potrošači veruju i odbijaju prilikom kupovine tokom praznične sezone. Web stranice […]

Velika većina potrošača nije zainteresovana za korišćenje veštačke inteligencije prilikom kupovine

LINZ, Austrija, 21. novembar 2023. /PRNewswire/ — Storyblok, lider u kategoriji sistema za upravljanje sadržajem (CMS), danas je objavio rezultate globalne ankete među 1.000 potrošača, koja otkriva koji sadržaj potrošači veruju i odbijaju prilikom kupovine tokom praznične sezone.

Web stranice su važnije od aplikacija i društvenih mreža
Većina potrošača (43%) je navela da je web stranica brenda važnija od njegove mobilne aplikacije (34%) ili naloga na društvenim mrežama (16%). Samo 7% je reklo da je e-pošta najvredniji marketinški kanal.

70% kupaca uglavnom koristi pametni telefon za online kupovinu, što ukazuje na potrebu da brendovi ponude mobilno optimizovano iskustvo na web stranicama umesto da se oslanjaju samo na aplikacije.

Prethodna Storyblok istraživanja dokazuju da kompanije još uvek ne čine dovoljno da poboljšaju svoje web stranice. Podaci pokazuju da e-trgovinski preduzeća gube milijarde prihoda jer 60% potrošača odustaje od kupovine zbog lošeg korisničkog iskustva na web stranicama. Kompanije su svesne da imaju problem: 48% se osećaju neprijatno zbog svojih web stranica.

Potrošači ne veruju veštačkoj inteligenciji kada je u pitanju novac
85% potrošača nije zainteresovano za korišćenje veštačke inteligencije u donošenju odluka o kupovini. Dodatno, 60% je reklo da im veštačka inteligencija ne bi povećala verovatnoću da nešto kupe, dok je 17% izjavilo da bi im to smanjilo verovatnoću kupovine.

Influenseri nemaju veliki uticaj
Brendovi bi mogli da se bolje fokusiraju na marketinške kampanje koje ne uključuju influensere. 57% potrošača je reklo da slavna osoba ili influenser ne bi uticali na to da li će kupiti proizvod, dok je 24% izjavilo da bi ih to čak smanjilo šansu da nešto kupe.

Potrošači se oslanjaju na sadržaj kako bi stekli lojalnost prema brendu
Samo 5% je reklo da su skloniji kupovini novih brendova umesto brendova kojima već veruju. Istovremeno, 90% je navelo da je sadržaj koji brendovi proizvode važan za oblikovanje njihove percepcije o brendovima i njihovim proizvodima. Stavljanje prioriteta na stvaranje modernih iskustava sa sadržajem pomaže brendovima da izgrade poverenje koje pretvara potrošače u kupce.

Dominik Angerer, izvršni direktor i suosnivač kompanije Storyblok, izjavio je: „Lako je da brendovi upadnu u zamku jurcanja za najnovijim trendovima umesto da pruže ono što potrošači zaista žele. Kao što ovi rezultati ankete pokazuju, potrošačima su autentičan sadržaj i korisne web stranice na listi želja ovogodišnjeg prazničnog perioda.“

Izvori:
– O Storyblok
– [dodati link]
– [Još nekoliko pouzdanih izvora, ako dostupni]

Često postavljana pitanja (FAQ)
Q: Kakav sadržaj potrošači najviše veruju prilikom kupovine?
A: Prema istraživanju, potrošači najviše veruju sadržaju koji brendovi sami proizvode.

Q: Da li influenseri imaju veliki uticaj na odluke potrošača?
A: Većina potrošača (57%) nije zainteresovana za kupovinu proizvoda na osnovu preporuke influensera.

Q: Koje marketinške kanale smatraju najvažnijim potrošači?
A: Prema anketi, većina potrošača (43%) smatra da su web stranice brenda najvažniji marketinški kanal, dok samo 7% ističe značaj e-pošte.

Q: Koliko potrošača koristi pametne telefone za online kupovinu?
A: 70% potrošača uglavnom koristi pametne telefone za online kupovinu, što ukazuje na važnost mobilno optimizovanih web stranica.