Некатегоризовано

Hrvatske kompanije razvile digitalnu platformu za ulaganje u proizvodnju hrane

Summary

Hrvatske kompanije Agroporc, Beyondi i Blok Be su razvile digitalnu platformu GoAgro koja omogućava građanima da investiraju u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Putem ove platforme, svako može postati farmer bez potrebe da se bavi poljoprivredom ili uzgajanjem svinja. Kupovinom […]

Hrvatske kompanije razvile digitalnu platformu za ulaganje u proizvodnju hrane

Hrvatske kompanije Agroporc, Beyondi i Blok Be su razvile digitalnu platformu GoAgro koja omogućava građanima da investiraju u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Putem ove platforme, svako može postati farmer bez potrebe da se bavi poljoprivredom ili uzgajanjem svinja.

Kupovinom Pig tokena (PigNFT) putem platforme GoAgro postaje se vlasnik digitalne svinje. Minimalni ulog je jedan digitalni token (NFT) ili 250 evra, što osigurava 100 kilograma svinjetine.

Proces pretvaranja digitalne svinje u stvarnu traje 900 dana, tokom kojih svinja raste po stopi od 3% godišnje u masi. Nakon isteka roka, vlasnik PigNFT-a može zameniti svoju digitalnu svinju za stvarnih 107,5 kilograma svinjetine. Zamena se može obaviti bilo kada nakon 900 dana, a nakon toga, vlasnik može zadržati PigNFT kao investiciju i trgovati njime.

Krešimir Kuterovac, vlasnik platforme i direktor kompanije Agroporc, izjavio je da će Hrvatska smanjiti proizvodnju svinjetine za vlastite potrebe na 35-40% i zbog toga su odlučili pokrenuti ovaj projekat. Planiraju izdati ukupno 240.000 svinjskih NFT-ova u pet faza, sa rokom transformacije iz digitalne u stvarnu proizvodnju nakon 900 dana svake pojedinačne faze.

Uloženi novac će se koristiti za pokretanje proizvodnje na farmama kompanije Agroporc, sa salašem Stanci Petrinja kao jednom od njih. Svaka farma će biti opremljena veb kamerom koja će omogućiti kupcima da u svakom trenutku prate svoje investicije. Cilj je završiti prikupljanje sredstava za farmu u Petrinji do kraja godine, nakon čega će početi proizvodnja.