Некатегоризовано

Spotify proširuje saradnju s Google Cloud-om radi personalizovanih preporuka podcasts i audiobooks

Summary

Spotify je proširio svoje partnerstvo sa Google Cloud-om kako bi koristio velike modele jezika (LLM), koji će pomoći u identifikaciji korisničkih muzičkih preferenci kod slušanja podcasts i audiobooks, kako bi mogao da pruža personalizovane preporuke. LLM modeli veštačke inteligencije, kao […]

Spotify proširuje saradnju s Google Cloud-om radi personalizovanih preporuka podcasts i audiobooks

Spotify je proširio svoje partnerstvo sa Google Cloud-om kako bi koristio velike modele jezika (LLM), koji će pomoći u identifikaciji korisničkih muzičkih preferenci kod slušanja podcasts i audiobooks, kako bi mogao da pruža personalizovane preporuke.

LLM modeli veštačke inteligencije, kao što su OpenAI ChatGPT i Google Bard, trenirani su na ogromnoj količini podataka kako bi generisali tekst i druge sadržaje.

Google Cloud, vlasništvo kompanije Alphabet, ima nekoliko LLM modela kao što su PaLM 2, Codey, Imagen i Chirp, koji su trenirani na tekstualnom, kodnom, slikovnom, zvučnom i video materijalu.

Spotify je bio pionir u korišćenju veštačke inteligencije, koju je primenjivao za algoritme preporuke muzike još pre deset godina. Švedska kompanija sada želi da primeni LLM modele kako bi unapredila preporuke i za svoj ne-muzički sadržaj, kao što su podcasts i audiobooks.

Ova platforma za strimovanje muzike je obećala da će povećati svoje prihode putem sve većeg broja formata koji generišu prihod, kao što su podcasts i audiobooks.

„Guglova posvećenost izgradnji najbolje platforme za naše proizvode i dalje inovacije u vezi sa mogućnostima generativne veštačke inteligencije se poklapa s razvojem naše tehnologije“, izjavio je Gustav Söderström, Spotify-ev direktor za proizvod i tehnologiju.

Proširenjem saradnje s Google-om, Spotify takođe istražuje mogućnost primene LLM modela kako bi obezbedio sigurnije iskustvo slušanja i identifikovao potencijalno štetan sadržaj.