Некатегоризовано

Spotify proširuje partnerstvo sa Google Cloud-om radi personalizovanih preporuka

Summary

Spotify je u četvrtak proširio svoje partnerstvo sa Google Cloud-om kako bi koristio velike jezičke modele (LLM) za identifikaciju korisničkih navika slušanja putem podcasta i audioknjiga i time omogućio personalizovane preporuke. Veštačka inteligencija naprednih LLM-ova, kao što su OpenAI ChatGPT […]

Spotify proširuje partnerstvo sa Google Cloud-om radi personalizovanih preporuka

Spotify je u četvrtak proširio svoje partnerstvo sa Google Cloud-om kako bi koristio velike jezičke modele (LLM) za identifikaciju korisničkih navika slušanja putem podcasta i audioknjiga i time omogućio personalizovane preporuke.

Veštačka inteligencija naprednih LLM-ova, kao što su OpenAI ChatGPT i Google Bard, trenirani su na ogromnoj količini podataka kako bi generisali tekst i ostali sadržaj.

Google Cloud, koji je u vlasništvu Alphabet-a, poseduje nekoliko LLM-ova poput PaLM 2, Codey, Imagen i Chirp, koji su trenirani na tekstualnim, kodiranim, slikovnim, audio i video materijalima.

Spotify je rano usvojio AI tehnologiju koju je koristio za algoritme preporuke muzike pre jedne decenije. Švedska kompanija sada želi da LLM-ovi oponašaju tu funkcionalnost i za ne-muzički sadržaj poput podcasta i audioknjiga.

Ova platforma za striming muzike je pokušala da poveća prihode putem širenja asortimana formata koji generišu prihod, kao što su podcasti i audioknjige.

Ranije je obećavala visoke marže od skupog proširenja u područje podcasta i audioknjiga.

„Gustav Söderström, izvršni direktor Spotify-a za proizvode i tehnologiju, izjavio je: „Razvoj naše tehnologije prati predanost Google Cloud-a u izgradnji najbolje moguće platforme za naše proizvode i unapređenju inovacija sa svim mogućnostima generativne AI“.

Sa proširenim partnerstvom sa Google-om, Spotify takođe istražuje upotrebu LLM-ova kako bi pružio sigurno slušanje i identifikovao potencijalno štetan sadržaj.

FAQ:

1. Šta je LLM?

LLM (veliki jezički model) je veštački inteligentni model koji je treniran na ogromnoj količini podataka kako bi generisao tekst i druge vrste sadržaja.

2. Kako Spotify koristi LLM-ove?

Spotify koristi LLM-ove za identifikaciju korisničkih navika slušanja podcasta i audioknjiga kako bi pružio personalizovane preporuke i poboljšao korisničko iskustvo.

3. Kako Google Cloud pomaže Spotify-u u ovom partnerstvu?

Google Cloud je vlasnik nekoliko LLM-ova koji su trenirani na različitim tipovima podataka. Kroz ovo partnerstvo, Google Cloud omogućava Spotify-ju pristup tim LLM-ovima kako bi unapredio svoje usluge i funkcionalnosti.

4. Koje su druge prednosti ovog partnerstva između Spotify-a i Google Cloud-a?

Osim personalizovanih preporuka, Spotify takođe koristi LLM-ove za obezbeđivanje sigurnog slušanja i identifikaciju potencijalno štetnog sadržaja. Ovo partnerstvo omogućava Spotify-u da unapredi svoju platformu i inovira kroz generativnu AI tehnologiju.

[Source](https://fortune.com/2022/01/27/spotify-to-use-google-clouds-machine-learning-to-personalize-recommendations-2/)