Некатегоризовано

O SoftBank Grupi razmišlja o ulaganjima u veštačku inteligenciju

Summary

Prema Financial Times-u, SoftBank Group (SBG) navodno razmatra ulaganje milijardi dolara u oblast veštačke inteligencije (AI). OpenAI, američka kompanija koja je razvila razgovornu veštačku inteligenciju „ChatGPT“, navodno je jedan od potencijalnih ciljeva investicije. Izveštaj se zasniva na informacijama osobe bliske […]

O SoftBank Grupi razmišlja o ulaganjima u veštačku inteligenciju

Prema Financial Times-u, SoftBank Group (SBG) navodno razmatra ulaganje milijardi dolara u oblast veštačke inteligencije (AI). OpenAI, američka kompanija koja je razvila razgovornu veštačku inteligenciju „ChatGPT“, navodno je jedan od potencijalnih ciljeva investicije.

Izveštaj se zasniva na informacijama osobe bliske Masayoshi Sonu, predsedniku i izvršnom direktoru SBG-a. Son je poznat kao čest korisnik ChatGPT-a, što otvara mogućnost širokog strateškog partnerstva sa OpenAI. Međutim, takođe se sugerira da SBG razmatra ulaganja u druge kompanije za veštačku inteligenciju koje se takmiče sa OpenAI.

SBG je nedavno plasirao svoju podružnicu, britansku dizajnersku kompaniju čipova ARM, na NASDAQ tržištu, što je kompaniji obezbedilo dodatna sredstva. Bez obzira na probleme u poslovanju fonda, Son je izjavio na skupštini akcionara u junu da će „preći na protivnapad“.

Ovo potencijalno ulaganje SoftBank Grupe odražava rastući značaj veštačke inteligencije u različitim industrijama i priznanje tehnologije OpenAI na tom polju. SoftBank Group je aktivno u potrazi za prilikama u novim tehnologijama, a ovo ulaganje bi moglo dodatno učvrstiti njegovu poziciju na tržištu veštačke inteligencije.