Некатегоризовано

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje važne veštine u britanskom svemirskom sektoru

Summary

Nedavno istraživanje je otkrilo da su novi zaposleni sa veštinama iz oblasti veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja veoma traženi u britanskom svemirskom sektoru. Istraživanje je sprovela britanska Svemirska agencija u partnerstvu sa Savezom za veštine u svemirskoj industriji i […]

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje važne veštine u britanskom svemirskom sektoru

Nedavno istraživanje je otkrilo da su novi zaposleni sa veštinama iz oblasti veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja veoma traženi u britanskom svemirskom sektoru. Istraživanje je sprovela britanska Svemirska agencija u partnerstvu sa Savezom za veštine u svemirskoj industriji i know.space, a utvrdilo je da gotovo sve svemirske organizacije koje su bile obuhvaćene istraživanjem (95%) imaju problema sa nedostatkom veština. Od tih organizacija, više od trećine (37%) je prijavilo nedostatak stručnosti u oblasti softvera i analize podataka, dok je skoro četvrtina (21%) izrazila specifičnu potrebu za veštinama iz domena veštačke inteligencije i mašinskog učenja, što je bilo više od bilo koje druge tehničke oblasti.

Potražnja za ovim veštinama je potaknuta prednostima koje nove tehnologije mogu doneti svemirskom sektoru. Kako je navedeno u „Nacionalnoj svemirskoj strategiji u akciji“, industrija je doživela značajan rast u poslednjih nekoliko godina, pri čemu je prihod udvostručen tokom protekle decenije. Međutim, snabdevanje stručnim stručnjacima nije pratilo ovo brzo širenje.

Da bi rešila ovaj jaz u veštinama, britanska Svemirska agencija planira da uloži 15 miliona funti u obrazovanje, veštine i saradnju u naredne dve godine što predstavlja značajan porast podrške u odnosu na prethodne godine. Profesor Anu Ojha, direktor odeljenja za promovisanje svemira pri britanskoj Svemirskoj agenciji, istakao je važnost razvijanja visoko kvalifikovane radne snage kako bi se podržao rast sektora.

Istraživanje je takođe pokazalo da veće organizacije u svemirskom sektoru češće prijavljuju jaz u veštinama u odnosu na manje kompanije. Međutim, ovaj jaz je i dalje niži u poređenju sa drugim sektorima uopšte. Potražnja za veštinama iz oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja, kao i analize podataka, povećala se poslednjih godina, dok je potražnja za stručnjacima iz oblasti softvera i radio-frekvencijskog inženjeringa opala zbog uspešnih inicijativa zapošljavanja i dodatnog obrazovanja unutar organizacija.

U budućnosti, istraživanje je identifikovalo promenu potreba za veštinama u naredne tri godine. Lideri svemirskog sektora očekuju još veću potražnju za stručnjacima iz oblasti softvera i podataka, podstaknutu brzim napretkom AI alata.

Međutim, regrutovanje i zadržavanje stručnih stručnjaka predstavljaju izazove za svemirski sektor. Studija je utvrdila da je konkurencija sa drugim sektorima i drugim svemirskim kompanijama najveći izazov u regrutovanju. Problemi zadržavanja zaposlenih su takođe postali veći, pri čemu se kao razlozi navode prelazak zaposlenih u druge kompanije i niži nivoi plata.

Da bi se rešili ovi izazovi, svemirske organizacije ulažu u obuku i pripravništva. Većina velikih svemirskih organizacija (87%) pruža obuku za unapređenje veština svoje radne snage, a broj pripravničkih programa se povećava. Britanska Svemirska agencija takođe se obavezuje da podstakne mlade ljude da se bave STEM naukama i podržava nastavnike u pružanju zanimljivih iskustava učenja o svemiru.

Uopšteno, istraživanje ističe sve veći značaj veština iz oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja u britanskom svemirskom sektoru. Rešavanje jaza u veštinama i negovanje visoko kvalifikovane radne snage su ključni za dalji rast i inovacije u industriji.