Некатегоризовано

Novo doba za istraživače veštačke inteligencije: Beniof i Nadella nude posao bivšim zaposlenima OpenAI

Summary

Nakon izbacivanja CEO-a OpenAI, Sema Altmana, više od 700 od ukupno 770 zaposlenih u kompaniji potpisali su pismo u ponedeljak, u kojem su zapretili da će dati otkaz ako Upravni odbor ne vrati njihovog šefa. Budućnost OpenAI izgleda sumorno, što […]

Novo doba za istraživače veštačke inteligencije: Beniof i Nadella nude posao bivšim zaposlenima OpenAI

Nakon izbacivanja CEO-a OpenAI, Sema Altmana, više od 700 od ukupno 770 zaposlenih u kompaniji potpisali su pismo u ponedeljak, u kojem su zapretili da će dati otkaz ako Upravni odbor ne vrati njihovog šefa. Budućnost OpenAI izgleda sumorno, što predstavlja ogromnu priliku za gigante tehnološke industrije koji žele da prošire svoju prisutnost u oblasti veštačke inteligencije.

Marc Benioff, CEO kompanije Salesforce, ima drugačija uverenja. On je ponudio da izjednači nadoknadu bilo kom istraživaču OpenAI-a koji da otkaz. „Salesforce će izjednačiti novčanu nadoknadu kao i ekvivalentni deo nadnice bilo kom istraživaču OpenAI-a koji je dao otkaz da odmah pređe u našu kompaniju Salesforce“, objavio je Benioff onlajn. U odvojenoj objavi, ponudu je proširio i na zaposlene OpenAI-a koji rade s američkom vizom, a čije će zaposlenje možda biti ugroženo promenama u kompaniji.

Zaposleni OpenAI-a koji pređu kod Salesforce-a će raditi pod vođstvom glavnog naučnika Silvia Savaresea na Einstein AI istraživačkom timu kompanije, koji istražuje konverzacionu veštačku inteligenciju, obradu prirodnog jezika i kako AI može smanjiti štetu po okolinu, između ostalih tema. Salesforce je već planirao da proširi svoj istraživački tim pre ponedeljka, sa četiri otvorena radna mesta i dve pozicije za stažiranje objavljene na svojoj internet stranici za poslove.

Drugi lideri kompanija koje se bave veštačkom inteligencijom objavili su otvorene uloge na X, uključujući radna mesta u vezi sa veštačkom inteligencijom u kompanijama Meta i Nvidia. Međutim, niko nije dao tako smele ponude kao Benioff. Reagujući na nove prijave koje mu pristižu na ličnu e-poštu, Benioff je dodao: „Einstein je najuspešnija kompanija za veštačku inteligenciju u preduzećima, ostvarujući ovogodišnjih 1 bilion prediktivnih i generativnih transakcija!“

Iako je Benioff sigurno „veliki igrač“, ima još jedan u vodi. Satja Nadela, CEO kompanije Microsoft, sugerisao je da će i ta kompanija zaposliti otpadnike iz OpenAI-a. Sam Altman i Greg Brockman, „zajedno sa kolegama, pridružiće se Microsoftu kako bi vodili novi tim za napredno istraživanje veštačke inteligencije“, rekao je Nadela u objavi na X.

Kompanija nije komentarisala planove da zaposli ceo tim OpenAI-a, ali pismo koje su potpisali zaposleni OpenAI-a ukazuje da bi to moglo biti slučaj. „Mi, potpisnici, možda ćemo odlučiti da damo otkaz u OpenAI-u i pridružimo se novootvorenoj podružnici Microsofta koju vode Sam Altman i Greg Brockman“, navodi se u pismu. „Microsoft nam je garantovaao da će biti radnih mesta za sve zaposlene u OpenAI-u u ovoj novoj podružnici, ako se odlučimo da se pridružimo“.

Detalji o novom timu za istraživanje veštačke inteligencije u Microsoftu nisu jasni i uprkos Nadelinom potvrđivanju Altmanove angažovanosti, to navodno još nije završena stvar. Prema informacijama iz Vergea, Altman i Brockman su i dalje spremni da se vrate u OpenAI ako se članovi Upravnog odbora koji su učestvovali u smeni povuku. Ako postoji jedno sigurno, to je da se promene izazvane smenom još uvek odvijaju. Neki zaposleni možda bi dočekali stabilnije okruženje negde drugde.

Čitajte više:

Pretplatite se na bilten „Eye on AI“ da biste pratili kako veštačka inteligencija oblikuje budućnost poslovanja. Besplatno se prijavite.