Некатегоризовано

Sentatori u SAD-u rade na donošenju zakonodavstva o veštačkoj inteligenciji

Summary

Sentatori u Sjedinjenim Američkim Državama aktivno rade na donošenju prekomorskog zakonodavstva koje podstiče brzi razvoj veštačke inteligencije (AI), ali istovremeno i umanjuje rizike koji iz nje proizlaze. Lider Senata većine Čak Šumer je održao zatvoreni forum na Kapitol Hilu, pozvavši […]

Sentatori u SAD-u rade na donošenju zakonodavstva o veštačkoj inteligenciji

Sentatori u Sjedinjenim Američkim Državama aktivno rade na donošenju prekomorskog zakonodavstva koje podstiče brzi razvoj veštačke inteligencije (AI), ali istovremeno i umanjuje rizike koji iz nje proizlaze. Lider Senata većine Čak Šumer je održao zatvoreni forum na Kapitol Hilu, pozvavši istaknute tehnološke izvršne direktore, zagovornike tehnologije, grupe za zaštitu građanskih prava i liderima sindikata. Među prisutnima su bili ključni akteri u industriji kao što su Mark Zakerberg, Ilon Mask, Bil Gejts i Erik Šmit.

Tokom sastanka, skoro svi prisutni, uključujući i tehnološke izvršne direktore, složili su se da vlada treba da ima ulogu u regulisanju veštačke inteligencije. Sentatori Šumer i Majk Raunds će uzeti u obzir povratne informacije i ideje koje su podeljene na forumu dok rade na nadzoru industrije veštačke inteligencije. Iako su neki senatori kritikovali zatvoreni karakter sastanka i založili se za veću transparentnost, Šumer veruje da je razgovor među nekim od najinteligentnijih umova u ovoj oblasti korak u pravom smeru.

Teme koje su bile predmet diskusije uključivale su rizike veštačke inteligencije, raspravu između zatvorenih i otvorenih AI modela, i pristup regulaciji. Mask je istakao važnost rešavanja postojećih rizika koji su povezani sa veštačkom inteligencijom, dok je Zakerberg fokusirao na otvorenost AI modela. Arvind Krishna, izvršni direktor IBM-a, iskazao je protivljenje pristupu licenciranja koji je podržan od strane drugih kompanija. Postavljeno je i pitanje da li bi trebalo osnovati novu agenciju za regulisanje veštačke inteligencije.

Sentatori su priznali kompleksnost koju nosi regulisanje veštačke inteligencije, uključujući i neprekidnu evoluciju tehnologije i njene široke društvene posledice. Međutim, veruju da brzi rast veštačke inteligencije zahteva hitno delovanje. Da bi se odgovorilo na zabrinutosti u vezi sa mogućim štetnostima i potrebom za transparentnošću, predložene su konkretne mere, kao što je zakonodavstvo koje zahteva obaveštenja o oglisima za izbore koji su generisani pomoću veštačke inteligencije, a sadrže obmanjujuće slike i zvukove.

Iako postoji široki konsenzus da je zakonodavstvo neophodno, trenutno postoji malo saglasnosti o konkretnim merama. Različite tehnološke kompanije izražavaju različite perspektive o regulaciji veštačke inteligencije, pri čemu Microsoft podržava pristup licenciranja, dok IBM favorizuje pravila koja regulišu konkretne rizične upotrebe veštačke inteligencije umesto same tehnologije. Sentatori teže pronalaženju ravnoteže između promovisanja inovacija i obezbeđivanja odgovarajućih zaštitnih mera, radeći zajedno na stvaranju zakonodavstva koje adresira jedinstvene izazove koje postavlja veštačka inteligencija.