Некатегоризовано

Senatori okupili tehnološke izvršne direktore za regulisanje veštačke inteligencije (AI)

Summary

Senatori su se okupili u tajnom forumu na Kapitol Hilu u sredu kako bi prikupili mišljenja tehnoloških izvršnih direktora o donošenju bipartizanskog zakonodavstva kojim bi se regulisala veštačka inteligencija (AI) u narednoj godini. Lider većine u Senatu, Čak Šumer, organizovao […]

Senatori okupili tehnološke izvršne direktore za regulisanje veštačke inteligencije (AI)

Senatori su se okupili u tajnom forumu na Kapitol Hilu u sredu kako bi prikupili mišljenja tehnoloških izvršnih direktora o donošenju bipartizanskog zakonodavstva kojim bi se regulisala veštačka inteligencija (AI) u narednoj godini. Lider većine u Senatu, Čak Šumer, organizovao je forum i pozvao gotovo dvadeset tehnoloških izvršnih direktora, grupe za zaštitu građanskih prava, zagovornike tehnološke industrije i vođe sindikata. Prisustvovali su istaknuti ličnosti poput Marka Zakerberga, Ilona Maska i Bila Gejtsa. Svaki izvršni direktor imao je tri minuta da izrazi svoje mišljenje o različitim temama povezanim sa veštačkom inteligencijom.

Diskusija je otkrila široki konsenzus među učesnicima da vlada treba da igra ulogu u regulisanju veštačke inteligencije. Neke učesnike su zabrinuli egzistencijalni rizici povezani sa AI, dok su drugi raspravljali o pitanju otvaranja naspram zatvorenih AI modela. Izvršni direktor kompanije IBM, Arvind Krišna, izrazio je suprotno mišljenje o licencnom pristupu koji favorizuju druge kompanije.

Jedno od ključnih pitanja koje je raspravljano na forumu bilo je da li treba stvoriti novu agenciju koja će regulisati veštačku inteligenciju. Iako nije doneta konkretna odluka, senatori Šumer i Majk Raundsi se nadaju da će dobijeni input pružiti realne smernice za značajnu regulaciju tehnološke industrije.

Međutim, tajni karakter sastanka naišao je na kritike nekih senatora. Senator Džoš Holiv je argumentovao da bi tehnološki izvršni direktori trebalo da svedoče javno. On je predložio zakonodavstvo zajedno sa senatorom Ričard Blumentalom kojim se zahteva od tehnoloških kompanija da stiču licence za sisteme veštačke inteligencije visokog rizika.

Kongres se suočavao sa izazovima prilikom regulisanja tehnologije u prošlosti i još uvek nije usvojio sveobuhvatno zakonodavstvo koje se bavi društvenim medijima i strožim standardima privatnosti. Ipak, Šumer je izjavio da će regulacija veštačke inteligencije biti jedno od najtežih pitanja sa kojima se suočavaju zakonodavci zbog njene tehničke složenosti, brzog napretka i globalnog uticaja.

Bipartizanska radna grupa koju predvode senatori Raundsi, Martin Hajnrih i Tod Jang ima za cilj da se bavi brzim rastom veštačke inteligencije, istovremeno obezbeđujući pozitivan razvoj i razmatrajući zabrinutosti u vezi transparentnosti podataka i privatnosti.

Već su predloženi različiti predlozi zakona, uključujući zakonodavstvo senatorke Ejmi Klobučar o obavezama za AI-generisane izborne reklame. Postoji podrška velikih tehnoloških kompanija za regulaciju veštačke inteligencije, iako mišljenja o preferiranom pristupu razlikuju se. Microsoft podržava licencni pristup, dok IBM favorizuje pravila koja regulišu upotrebu rizičnih AI tehnologija.

Iako su zabrinutosti u vezi potencijalne štete za društvo i dezinformacija veliki problem za zakonodavce, senator Raundsi je istakao potencijalne koristi AI u medicini i potrebu za novim medicinskim tehnologijama.