Некатегоризовано

Senat većinski lider Čak Šumer započinje AI Insight Forum

Summary

Senat većinski lider Čak Šumer treba da pokrene AI Insight Forum, seriju sesija slušanja čiji je cilj da se razgovara o rizicima i mogućnostima veštačke inteligencije i potencijalnim regulativama. Međutim, izbor učesnika i zatvoren format foruma dobili su negativne reakcije. […]

Senat većinski lider Čak Šumer započinje AI Insight Forum

Senat većinski lider Čak Šumer treba da pokrene AI Insight Forum, seriju sesija slušanja čiji je cilj da se razgovara o rizicima i mogućnostima veštačke inteligencije i potencijalnim regulativama. Međutim, izbor učesnika i zatvoren format foruma dobili su negativne reakcije. Kritičari tvrde da pozivanje moćnih tehnoloških izvršnih direktora koji imaju veliki interes u profitima od veštačke inteligencije ne pruža sveobuhvatan pogled na tehnologiju. Izvršni direktori koji se očekuju su Sam Altman, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai, Elon Musk, Bill Gates, Jensen Huang i Alex Karp. Zatvorenost foruma, klasifikovan i zatvoren za javnost i medije, takođe je izazvala zabrinutost u vezi sa transparentnošću.

Etički istraživači i stručnjaci u oblasti veštačke inteligencije izrazili su potrebu za širim spektrom mišljenja, uključujući manje inovatore, koji bi trebali biti uključeni u ove razgovore. Oni veruju da davanje prednosti postojećim akterima u regulativama može otežati učešće ključnih zainteresovanih strana u AI ekosistemu. Pozivi su upućeni za veću transparentnost i javno uključivanje u ove diskusije, posebno s obzirom na značajan uticaj veštačke inteligencije na društvo.

U vezi sa ovim vestima, Salesforce je najavio lansiranje Einstein Copilot-a, digitalnog asistenta koji radi na bazi veštačke inteligencije, a omogućava korisnicima da koriste prirodni jezik za interakciju sa svojim CRM-om i dobijaju preporuke i smernice. Druge kompanije, uključujući Google i Zoom, nedavno su lansirale slične asistente na bazi veštačke inteligencije. Takođe, neurološka kompanija Numenta je nakon 18 godina istraživanja izašla iz tajnosti i predstavila Numenta Platform for Intelligent Computing (NuPIC), koja ima za cilj da učini veštačku inteligenciju dostupnijom razvojnim programerima.

Povećana prisutnost veštačke inteligencije u različitim industrijama izaziva zabrinutost u pogledu njenog uticaja na životnu sredinu. Zavisnost veštačke inteligencije od velikih količina vode pogoršava postojeći globalni problem nestašice vode. Sa preko 2,2 milijarde ljudi koji trenutno žive u područjima sa nestašicom vode, značajna potražnja za vodom od strane veštačke inteligencije bi mogla pogoršati ovaj problem.