Некатегоризовано

Prevara uz pomoć veštačke inteligencije (AI) uzrokovala gubitke od preko 1 milijarde dolara kod starijih Amerikanaca u 2022. godini

Summary

Prema izveštaju Senatskog odbora za starost koji je objavljen ovog meseca, stariji Amerikanci su navodno izgubili 1,1 milijardu dolara zbog prevara u 2022. godini, a većina prevara je bila zasnovana na korišćenju tehnologije veštačke inteligencije (AI) za kloniranje glasova poznatih […]

Prevara uz pomoć veštačke inteligencije (AI) uzrokovala gubitke od preko 1 milijarde dolara kod starijih Amerikanaca u 2022. godini

Prema izveštaju Senatskog odbora za starost koji je objavljen ovog meseca, stariji Amerikanci su navodno izgubili 1,1 milijardu dolara zbog prevara u 2022. godini, a većina prevara je bila zasnovana na korišćenju tehnologije veštačke inteligencije (AI) za kloniranje glasova poznatih osoba i druge prevarne tehnike. Izveštaj je objavljen tokom saslušanja odbora u četvrtak o prevarama uz pomoć veštačke inteligencije, a predsednik odbora senator Bob Kejsi je objavio godišnju knjigu prevare koja ističe najčešće prevare prošle godine. Iz izveštaja se može videti da je Federalni istražni biro (FBI) tokom perioda od januara 2020. do juna 2021. godine registrovao gubitak od 13 miliona dolara usled prevara sa lažnim unucima i osobama kojima je navodno potrebna pomoć. Senator Elizabet Voren, koji takođe član ovog odbora, tvrdi da je broj od 1,1 milijarde dolara verovatno potcenjen jer ne obuhvata slučajeve žrtava koje se izbegavaju prijaviti prevare zbog osećaja nelagodnosti. Senatorka Voren i senator Kejsi su izjavili da je potrebno preduzeti „državne mere“ kako bi se zaštitili potrošači od prevare uz pomoć veštačke inteligencije. Trenutno postoje vrlo malo regulativa u vezi sa kapacitetima veštačke inteligencije, a svedoci su pozvali zakonodavce da pooštre regulative kroz zakonodavstvo.

Najčešće prevare koje koriste veštačku inteligenciju

Prema knjizi prevare koju je objavio Senatski odbor za starost, najčešće prevare su finansijska prevara i zloupotrebe, zlostavljanje robota za telefonske pozive, prevare putem računara, lažni profili na sajtovima za upoznavanje, krađa identiteta i druge. Najčešći oblik prevare je korišćenje tehnologije veštačke inteligencije za oponašanje glasova ljudi koji zatim kontaktiraju žrtve, članove porodice ili voljene osobe, i mole ih za novac. Svedočanstva sa saslušanja pokazuju da su žrtve primale pozive koji su zvučali upravo kao glas njihovih voljenih osoba, koje su izgledale u opasnosti, povređene ili zarobljene. Ovo ciljano oponašanje glasova povećava „ubedljivost i emocionalnu privlačnost“ prevare, kako je potvrdio dr Tahir Ekin, direktor Centra za analitiku i nauku o podacima na Univerzitetu Teksas.

Kako se zaštititi od prevare uz pomoć veštačke inteligencije

Zaštita od prevare uz pomoć veštačke inteligencije je složena. Međutim, prioritet je povećanje svesti o podacima i veštačkoj inteligenciji među starijim Amerikancima, kao i uključivanje u prevenciju i otkrivanje takvih prevara. Takođe je neophodno da zakonodavci usvoje propise kako bi identifikovali i kaznili prevarante koji koriste veštačku inteligenciju za kriminalne svrhe. Stariji Amerikanci i njihove porodice takođe trebaju biti obučeni da prepoznaju znakove prevare uz pomoć veštačke inteligencije i da se ne upuštaju u transakcije ili slanje novca bez osnovne verifikacije. Ovo takođe uključuje informisanje o novim metodama prevare i pružanje alata i resursa za zaštitu od ovih prevara.

FAQ o prevarama uz pomoć veštačke inteligencije

1. Ko je najviše pogođen prevarama uz pomoć veštačke inteligencije?

Stariji Amerikanci su često najviše pogođeni prevarama uz pomoć veštačke inteligencije, mada su svi potrošači podložni ovim prevarama.

2. Koje su najčešće vrste prevara uz pomoć veštačke inteligencije?

Najčešće vrste prevara uz pomoć veštačke inteligencije uključuju korišćenje AI tehnologije za kloniranje glasova poznatih osoba i kontaktiranje žrtava putem telefona, finansijske prevare, lažiranje identiteta, prevare putem računara i prevare putem lažnih profila na sajtovima za upoznavanje.

3. Kako se zaštititi od prevare uz pomoć veštačke inteligencije?

Zaštita od prevare uz pomoć veštačke inteligencije uključuje povećanje svesti i obrazovanja o ovoj vrsti prevara, verifikaciju identiteta pre nego što se napravi bilo kakva transakcija ili slanje novca, i informisanje o novim metodama prevara.

4. Da li postoje regulatorni propisi koji se odnose na korišćenje veštačke inteligencije u prevarama?

Trenutno postoje vrlo malo regulativa koje se odnose na korišćenje veštačke inteligencije u prevarama. Međutim, postoje pozivi za usvajanje novih propisa kako bi se identifikovali i kaznili prevaranti koji koriste ovu tehnologiju.

Izvor: Fox News