Некатегоризовано

Napredak u veštačkoj inteligenciji: Sapeon predstavio svoj najnoviji čip za data centre

Summary

Sapeon, startap za veštačku inteligenciju podržan od strane južnokorejskog konlomerata SK Group koji se bavi telekomunikacijama i čipovima, predstavio je svoj najnoviji čip za data centre, saopštila je kompanija u četvrtak, pridruživši se globalnoj trci za razvoj AI čipova uz […]

Napredak u veštačkoj inteligenciji: Sapeon predstavio svoj najnoviji čip za data centre

Sapeon, startap za veštačku inteligenciju podržan od strane južnokorejskog konlomerata SK Group koji se bavi telekomunikacijama i čipovima, predstavio je svoj najnoviji čip za data centre, saopštila je kompanija u četvrtak, pridruživši se globalnoj trci za razvoj AI čipova uz veće konkurente kao što je Nvidia.

Novi Sapeon X330 čip „predstavlja otprilike dvostruku računarsku snagu i 1,3 puta bolju energetsku efikasnost“ u poređenju sa proizvodima konkurencije lansiranim ove godine, navodi kompanija u saopštenju, bez detaljnijih informacija o konkurentima.

Proizvod, koji podržava velike jezičke modele (LLM), vrstu AI softvera koji se koristi za kreiranje servisa poput ChatGPT, planira da krene u masovnu proizvodnju u prvom polugodištu sledeće godine, prema informacijama iz Sapeona.

Sapeon dizajnira AI poluprovodnike za data centre, koji zahtevaju ogromne količine procesiranja podataka. X330 čip proizvodi TSMC, najveći svetski proizvođač ugovornih čipova, izjavio je Sapeon.

SK Telecom, vodeća južnokorejska telekomunikaciona kompanija, je matična kompanija Sapeona. Njen povezani entitet SK Hynix, drugi najveći proizvođač memorijskih čipova u svetu, jedan je od glavnih akcionara Sapeona.

Izveštava Ju-min Park; Uređivanje Simon Cameron-Moore.

Najčešća pitanja:

  1. Šta je Sapeon?
  2. – Sapeon je startap koji se bavi razvojem veštačke inteligencije, podržan od strane južnokorejskog konlomerata SK Group.

  3. Za šta se koristi Sapeon X330 čip?
  4. – Sapeon X330 čip koristi se u data centrima za podršku velikim jezičkim modelima (LLMs) i stvaranje AI servisa poput ChatGPT.

  5. Kako se Sapeon X330 čip razlikuje od konkurencije?
  6. – Sapeon X330 čip nudi otprilike dvostruku računarsku snagu i 1,3 puta bolju energetsku efikasnost u poređenju sa konkurentskim proizvodima.

  7. Ko je Sapeonov proizvođač čipova?
  8. – Sapeon X330 čip proizvodi TSMC, najveći svetski proizvođač ugovornih čipova.