Некатегоризовано

Daft Punk, Sample Hunters, and the Evolution of Sampling in Music

Summary

U letu 2017. godine, kada je Daniel Hansford imao 17 godina i bio na odmoru sa porodicom, na auto stereo uređaju se začula pesma „Josie“ od Steely Dana. Iako je prvi put čuo pesmu, Hansford je verovao da je „Josie“ […]

Daft Punk, Sample Hunters, and the Evolution of Sampling in Music

U letu 2017. godine, kada je Daniel Hansford imao 17 godina i bio na odmoru sa porodicom, na auto stereo uređaju se začula pesma „Josie“ od Steely Dana. Iako je prvi put čuo pesmu, Hansford je verovao da je „Josie“ korišćena u pesmi „Perfect Love“, relativno nepoznate pesme jednog od njegovih omiljenih izvođača – dens muzike DJ-a i producenta Toda Edwardsa. Ali ovo nije bila očigledna uzorkovana pesma Steely Dana kao one koje su koristili De La Soul, Lord Tariq i Peter Gunz i Kanye West. Bila su samo nekoliko tonova iz sola odsečenih u sitne delove. „Tada sam bio u totalnom šoku“, kaže Hansford danas. „Shvatio sam da imam sluha za [Edwards-ovu] muziku u tom smislu.“

Hansford je izvadio telefon i otvorio stranicu WhoSampled, gde korisnici katalogiziraju pesme i njihove uzorke, stvarajući mrežu međusobnih uticaja. Izabrao je korisničko ime Danny Shazam i prijavio korišćenje pesme „Josie“ od strane Edwardsa. To je odobreno i objavljeno sledećeg dana.

Tokom meseci nakon Hansford-ovog prvog uzorka, on i nekoliko drugih saradnika WhoSampled pokrenuli su temu na forumu za pronalaženje svih uzoraka korišćenih u pesmi „Face to Face“ Daft Punka, mnogi od kojih su bili javnosti nepoznati gotovo dve decenije nakon njenog izlaska. U oktobru 2021. godine, korisnik Discord-a po imenu lobelia pokrenuo je server pod nazivom Sample Hunting, koji je pomogao da se proširi misija. Istog meseca, lobelia je koristila novi softver pod nazivom Hum to Search, koji je dostupan putem programa veštačke inteligencije Google Assistant, da identifikuje minijaturni gitaristički uzorak u pesmi „Face to Face“ kao pesmu The Doobie Brothers „South City Midnight Lady“. (Naziv programa je malo pogrešan jer može identifikovati pesmu u snimljenoj verziji ili kad je osoba peva.) Dok popularna aplikacija Shazam često mora označiti 10 sekundi pesme da bi je identifikovala, Hum to Search to može učiniti za samo sekund ili dva, mada su njegovi rezultati ograničeni na ono što je dostupno na YouTube Muzici.

20. jula 2022. godine, Discord je razgovarao o svojim tehnikama, a lobelia je objasnila svoj pristup. Kada je član po imenu DJ Pasta u potpunosti shvatio mogućnosti, pokrenula se ono što je Discord kasnije nazvao „Veče mnogobrojnih uzoraka“. Tokom večeri, identifikovana su tri uzorka iz pesme „Face to Face“, kao i nekoliko desetina uzoraka iz drugih pesama.

Hansford je radio kasno kao menadžer na pola radnog vremena u zabavnom parku kada se sve to dogodilo. „Rekao sam: ‘Bože, kako bih voleo da mogu da odem kući i sve to poslušam'“, kaže on. „To je bilo ludilo.“

U februaru 2023. godine, Tracklib (platforma na kojoj producenti legalno mogu pronaći i očistiti uzorke) je objavio priču o Discord-u Sample Hunting i onome čime se bavio na svom blogu. U eri kada brzo širenje mogućnosti i upotreba veštačke inteligencije stvaraju visoke ideje i egzistencijalni strah, članak je izazvao uzbuđenje među hip-hop i dens muzičkim producentima, gde korišćenje uzoraka nije uvek legalno. Legalno očistiti uzorak može biti komplikovan i skup proces. Takođe znači da kreator nove pesme mora odobriti deo autorskih prava (mehanizma za generisanje prihoda) umetniku izvornog uzorka, ako uopšte bude odobreno.

FAQ

Šta je WhoSampled?
WhoSampled je veb stranica gde korisnici mogu katalogizirati pesme i njihove uzorke, stvarajući mrežu međusobnih uticaja.

Ko je Todd Edwards?
Todd Edwards je dens muzički DJ i producent poznat po svojoj upotrebi mikro-uzoraka – fragmenata zvuka koji pružaju teksturu ili udaraljske elemente.

Šta je Sample Hunting Discord?
Sample Hunting Discord je Discord server koji je pokrenut sa ciljem otkrivanja uzoraka u muzici i povezivanja app šablona pronalazača.

Šta je Tracklib?
Tracklib je platforma gde producenti legalno mogu pronaći i očistiti uzorke za upotrebu u svojoj muzici.

Šta je stem separators?
Stem separators su softveri koji omogućavaju identifikaciju specifičnog dela pesme, poput vokala ili bas linije, i filtriranje svega ostalog.

Šta je veštačka inteligencija?
Veštačka inteligencija je grana informatike koja se bavi kreiranjem računarskih sistema koji pokazuju sposobnost inteligentnog ponašanja i sposobnost učenja iz iskustva.

Izvor članka: https://pitchfork.com/features/article/ai-is-helping-dance-music-get-to-the-bottom-of-its-samples/