Некатегоризовано

FAQ:

Summary

Sam Altman, glavni predstavnik veštačke inteligencije u svetu tehnologije, iznenada je otpušten iz kompanije OpenAI, koju je zajedno osnovao sa drugim saradnicima. Ova vest je izazvala šok u tehnološkoj zajednici, jer je Altman bio poznat kao govoronglavni lice veštačke inteligencije. […]

FAQ:

Sam Altman, glavni predstavnik veštačke inteligencije u svetu tehnologije, iznenada je otpušten iz kompanije OpenAI, koju je zajedno osnovao sa drugim saradnicima. Ova vest je izazvala šok u tehnološkoj zajednici, jer je Altman bio poznat kao govoronglavni lice veštačke inteligencije. OpenAI je kompanija koja je široj javnosti predstavila AI kroz svoj AI chatbot ChatGPT.

Veštačka inteligencija je snažna tehnologija koja može istovremeno i da spasi svet i da ga uništi. Sam Altman je bio jedan od retkih ljudi koji je imao takvu moć u svojim rukama. Otkaz koji je dobio od strane upravnog odbora kompanije OpenAI bio je iznenadan i dramatičan. Njegov otkaz je otvorio mnoga pitanja i spekulacije u vezi sa razlozima za njegovo otpuštanje.

U saopštenju upravnog odbora se navodi da su izgubili poverenje u njegovo vođstvo zbog navodnog nedostatka iskrenosti u komunikaciji. Ove reči ukazuju na mogućnost da je postojao neki neispričan događaj ili informacija. Iako postoje glasine, za sada nema konkretnih činjenica o tome šta je tačno dovelo do odluke o otpuštanju.

Ne postoje naznake da je u kompaniji vladala loša radna atmosfera, niti da je došlo do finansijskih problema. Pre samo nekoliko dana, Altman je čak pisao o izazovima s kojima se ChatGPT suočio zbog velike potražnje i odluci da zaustavi primanje pretplata na svoje usluge. Da li je to bilo dovoljno za donošenje odluke o otkazu?

Osoba koja je takođe bila otpuštena iz upravnog odbora je Greg Brockman, suosnivač kompanije OpenAI. Samo su četiri člana odbora donela ovu odluku i nije jasno šta je dovelo do tako brze i drastične promene.

Sam Altman je bio poznat po svojim govorima o rizicima i beneficijama veštačke inteligencije. Isto tako se plašio da bi veštačka inteligencija mogla izmaći kontroli. Njegova iznenadna smena pokazuje da je i on sam bio nesvestan onoga što ga čeka.

Elon Musk, koji je zajedno sa Altmanom osnovao OpenAI, do sada nije dao javnu izjavu o ovom događaju. Postoje glasine da su Musk i Altman imali razmirice zbog odluke da se OpenAI prebaci iz ne-profitne u profitnu organizaciju.

Ostaje da vidimo ko će sada preuzeti rukovodeću ulogu u okviru kompanije OpenAI. Mira Murati, šef tehnologije, će preuzeti ulogu privremenog izvršnog direktora. Ona ima svoje iskustvo u vođenju timova, jer je prethodno radila u Muskovoj automobilskoj kompaniji Tesla.

1. Ko je Sam Altman?

Sam Altman je bio jedan od glavnih predstavnika veštačke inteligencije u tehnološkoj industriji. Bio je suosnivač kompanije OpenAI i prepoznat kao jedan od vodećih stručnjaka u oblasti veštačke inteligencije.

2. Zašto je otpušten iz OpenAI?

Upravni odbor kompanije OpenAI naveo je da su izgubili poverenje u njegovo vođstvo zbog navodnog nedostatka iskrenosti u komunikaciji. Međutim, tačni razlozi za njegovo otpuštanje još uvek nisu poznati.

3. Šta je OpenAI?

OpenAI je kompanija koja se bavi istraživanjem i razvojem veštačke inteligencije. Njihov chatbot ChatGPT je postao popularan jer je omogućio korisnicima da direktno komuniciraju sa veštačkom inteligencijom.

4. Ko će preuzeti ulogu izvršnog direktora?

Mira Murati, šef tehnologije u OpenAI, preuzeće ulogu privremenog izvršnog direktora nakon otkaza Samu Altmanu.