Некатегоризовано

Sam Altmann Otpušten sa Mesta CEO-a kompanije OpenAI

Summary

Kompanija OpenAI, koja je odgovorna za viralnog chatbota ChatGPT, obavestila je u petak da je njen CEO i osnivač, Sam Altmann, otpušten i da će odmah napustiti kompaniju. U saopštenju, kompanija je saopštila da je interna istraga utvrdila da Altmann […]

Sam Altmann Otpušten sa Mesta CEO-a kompanije OpenAI

Kompanija OpenAI, koja je odgovorna za viralnog chatbota ChatGPT, obavestila je u petak da je njen CEO i osnivač, Sam Altmann, otpušten i da će odmah napustiti kompaniju.

U saopštenju, kompanija je saopštila da je interna istraga utvrdila da Altmann nije uvek bio iskren prema Upravnom odboru.

„Odlazak gospodina Altmanna sledi nakon pažljivog pregleda od strane Upravnog odbora, koji je zaključio da nije konstantno bio iskren u komunikaciji sa odborom, što otežava njegovu sposobnost da ispuni svoje obaveze“, saopštila je kompanija. „Odbor više nema poverenja u njegovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI.“

OpenAI je objavio da će Mira Murati, glavna tehnološka direktorka kompanije, obavljati privremenu funkciju CEO-a dok se ne izabere stalni naslednik.

Vest dolazi nakon što je OpenAI prošle nedelje održao svoju prvu konferenciju za razvojne programere u San Francisku, na kojoj je Altmann bio domaćin, predstavljajući niz ažuriranja alata za veštačku inteligenciju, uključujući mogućnost stvaranja prilagođenih verzija ChatGPT-a od strane razvojnih programera. Takođe je podelio podatak da trenutno platformu koristi oko 2 miliona programera, a oko 90% kompanija iz liste Fortune 500 interno koristi te alate. ChatGPT trenutno ima 100 miliona aktivnih korisnika.

ChatGPT je lansiran krajem prošle godine, što je Altmanna učinilo preko noći kvazi-slavnim i zaštitnim licem nove generacije alata za veštačku inteligenciju koji mogu generisati slike i tekstove u odgovoru na jednostavne upite korisnika. Tehnologija se naziva generativna veštačka inteligencija i od tada je implementirana i od strane Microsofta na njihovoj pretraživačkoj platformi i drugim alatima. Google takođe ima konkurentski sistem koji se naziva „Bard“, a u poslednjih nekoliko meseci razvijeni su i drugi alati za generativnu veštačku inteligenciju.

Iako je Altmann dugo zagovarao veštačku inteligenciju, istovremeno je i jedan od njenih najvećih kritičara. U svom svedočenju pred Kongresom ranije ove godine, Altmann je opisao trenutni bum ove tehnologije kao prelomni trenutak.

„Da li će veštačka inteligencija biti poput štamparskog press-a koji je širio znanje, moć i učenje širom prostora dajući snagu običnim pojedincima i dovodeći do većeg prosperiteta, što je iznad svega dovelo do veće slobode?“, pitao je. „Ili će biti više poput atomske bombe – ogromnog tehnološkog proboja, ali sa posledicama (teškim, groznim) koje nas i danas progoni?“

Takođe je bio jedan od nekoliko tehnoloških direktora koji su se sastali sa liderima Bele kuće, uključujući potpredsednicu Kamalu Haris i predsednika Džoa Bajdena, ove godine kako bi naglasio važnost etičkog i odgovornog razvoja veštačke inteligencije.

Altmann i OpenAI su dobili kritike da treba da postupaju opreznije. Elon Mask, koji je pomogao u osnivanju OpenAI pre nego što se distancirao od grupe, kao i desetine tehnoloških lidera, profesora i istraživača, apelovali su na laboratorije veštačke inteligencije poput OpenAI da zaustave obuku najmoćnijih veštačkih inteligencija u narednih šest meseci, navodeći „duboke rizike po društvo i čovečanstvo“. Istovremeno, neki stručnjaci su se zapitali da li oni koji su potpisali pismo žele da očuvaju konkurentsku prednost nad drugim kompanijama.

OpenAI je odbio zahtev CNN-a za daljne komentare.

Arun Čandrasekaran, analitičar Gartner Research-a, nazvao je Altmannov odlazak „šokantnim“, s obzirom da je on bio veliki zagovornik OpenAI-a među razvojnim programerima, potrošačima, regulatorima i drugima. „Siguran sam da je Upravni odbor OpenAI donio ovu odluku posle mnogo razmatranja“, rekao je.

„OpenAI ima duboku rezervu tehnoloških lidera i biće interesantno videti kako će nova generacija njenih lidera nastaviti da vodi kompaniju, očuvajući kulturu inovacija visokog tempa, šireći biznis i ispunjavajući očekivanja regulatora i društva u celini.“

Ova priča je ažurirana sa dodatnim informacijama.

FAQ

Ko je otpušten sa mesta CEO-a kompanije OpenAI?

Otpušten je Sam Altmann, CEO i osnivač kompanije OpenAI.

Zašto je Altmann otpušten?

Internom istragom kompanije utvrđeno je da Altmann nije uvek bio iskren u svojoj komunikaciji sa Upravnim odborom, što je dovelo do gubitka poverenja odbora u njegovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI.

Ko će zameniti Altmanna kao CEO?

Mira Murati, glavna tehnološka direktorka kompanije OpenAI, obavljaće privremenu funkciju CEO-a dok se ne izabere stalni naslednik.

Koja je uloga ChatGPT-a?

ChatGPT je chatbot koji može generisati tekstove i slike kao odgovor na jednostavne korisničke upite. To je primer generativne veštačke inteligencije i ima široku primenu u različitim oblastima.

Da li je OpenAI podržan od strane drugih tehnoloških lidera?

OpenAI je dobio kritike i podršku od drugih tehnoloških lidera. Elon Musk, koji je pomogao u osnivanju OpenAI, pozvao je na opreznost u razvoju najmoćnijih veštačkih inteligencija, dok su drugi istraživači izrazilili zabrinutost zbog rizika koje ove tehnologije mogu doneti.