Некатегоризовано

Novi ugovor u SAG-AFTRA: Umjetna inteligencija i zaštita glumaca

Summary

Dva člana SAG-AFTRA odbora su glasala protiv novog ugovora jer smatraju da ne pruža dovoljno zaštite glumcima od veštačke inteligencije. Pregovarački komitet je jednoglasno odobrio sporazum prošlog srede, čime je okončao štrajk koji je trajao 118 dana. Nacionalni odbor je […]

Novi ugovor u SAG-AFTRA: Umjetna inteligencija i zaštita glumaca

Dva člana SAG-AFTRA odbora su glasala protiv novog ugovora jer smatraju da ne pruža dovoljno zaštite glumcima od veštačke inteligencije. Pregovarački komitet je jednoglasno odobrio sporazum prošlog srede, čime je okončao štrajk koji je trajao 118 dana. Nacionalni odbor je odobrio sporazum prošlog petka, sa 86% glasova koje pogodnost odlučuju, i poslao ga na ratifikaciju članovima.

Shaan Sharma i Anne-Marie Johnson su među barem osam protivnika na 80-članom odboru. Oboje su rekli da je veštačka inteligencija ključni razlog njihovog protivljenja, iako su imali i druge rezervacije.

Sharma je takođe bio zamenski član pregovaračkog komiteta i izrazio je zabrinutost zbog „značajnih rupa“ u jezičkom delu sporazuma koje predstavljaju „egzistencijalnu pretnju nekim našim kategorijama rada“.

SAG-AFTRA je objavio sažetak sporazuma od 18 strana u nedelju. Sporazum uspostavlja zahtev za saglasnost i nadoknadu za upotrebu veštačke inteligencije radi kreiranja „digitalnih duplikata“. Međutim, ne zabranjuje veštačku inteligenciju i relativno malo sprečava studije da koriste glumačke nastupe za kreiranje „sintetičkih“ izvođača.

U sporazumu se navodi da producent mora dobiti saglasnost glumca ako je veštački karakter sazdan iz AI generisane verzije i ima prepoznatljivu karakteristiku lica pravog glumca, i ako ime tog glumca bude upotrebljeno u promptu za kreiranje karaktera.

Ipak, Sharma je rekao da ta ograničenja nisu dovoljno jaka.

„Nismo dobili nikakvu značajnu zaštitu tu“, rekao je. „Ako replika ne ostavlja jasan utisak da ste to vi, nijedna zaštita se ne primenjuje“.

Predsednikica sindikata, Fran Drescher, i izvršni direktor Duncan Crabtree-Ireland, su branili odredbe ove veštačke inteligencije tokom 3 i po sata dugog virtuelnog sastanka za članove SAG-AFTRA u ponedeljak.

Crabtree-Ireland je takođe priznao da sporazum nije „savršen“ i da će sindikat morati da nastavi borbu za dalju zaštitu u budućim ugovorima.

„Realnost je takva da nikada nismo uspeli da sprečimo napredovanje tehnologije“, rekao je Crabtree-Ireland. „Naša najbolja strategija je da tu tehnologiju usmerimo u što boljem pravcu“.

Crabtree-Ireland je odgovarao na brojna pitanja članova sindikata u vezi sa veštačkom inteligencijom. Upitan je da li glumci mogu biti prisiljeni da daju saglasnost za korišćenje veštačke inteligencije kao uslov za zapošljavanje.

„Da, mogu vas tražiti to“, rekao je. „Ako se ne možete složiti s tim, onda da, mogu zaposliti nekog drugog umesto vas“.

Takođe su ga pitali kako se može osigurati da veštačka inteligencija neće narušiti umjetnost glume tokom vremena.

„Ne mislim da to možemo garantovati“, odgovorio je.

Crabtree-Ireland je rekao da sindikat sprovodi zakonodavne aktivnosti u Washingtonu i Sacramentu, kao i da lobira u Kancelariji za autorska prava, u cilju oblikovanja javne politike o ovom pitanju.

Sindikat će održati još jedan informativni sastanak u Hollywood Palladiumu u četvrtak uveče.

Tokom virtuelnog sastanka, Mary Fran Drescher je takođe kritikovala „nevernike koji su iskoristili našu energiju da bi sebe promovisali“. Ona je članove podstakla da razmotre informacije „s otvorenim srcem i otvorenim umom, ako nisu već otrovani protivnicima“.

Drescher nije direktno imenovala Justine Bateman. Bateman, bivši član odbora SAG-a i bivši član pregovaračkog komiteta SAG-AFFTRA, je otvoreno kritikovala uslove sporazuma o veštačkoj inteligenciji.

Bateman je u intervjuu u utorak rekla da ne napada vođstvo sindikata, ali želi da članovi budu svesni pretnje koju predstavlja veštačka inteligencija.

„Nije mi jasno zašto vođstvo ne bi želelo da članovi budu obavešteni i postavljaju pitanja“, rekla je Bateman. „Da sam ja na njihovom mestu, podstakla bih to“.

Ona takođe nije zagovarala da se glasa za ili protiv ratifikacije. Ali ako se sporazum ratifikuje, savetovala je glumce da razgovaraju sa svojim agentima i advokatima o tome kako pojedinačno pregovarati za snažniju zaštitu od veštačke inteligencije.

„Ovo je potpuno novo područje. A za većinu ljudi, čak ni ne razmatraju ove vrste tehnologija i šta one mogu značiti za nas“, rekla je. „Ovo nije područje u kojem možete pretpostaviti da ste široko zaštićeni po (sindikalnom) sporazumu“.

Johnson, član nacionalnog odbora, rekla je da takođe nije zadovoljna bonusom u vidu streaminga. Upozorila je da Netflix i drugi servisi za striming možda neće biti transparentni u vezi sa time koje serije ispunjavaju pragove gledanosti da bi se kvalifikovale za bonus, i rekla je da bi bilo bolje dobiti deo prihoda.

„Treba da smo se držali koliko god bilo potrebno za procenat njihovih prihoda“, rekla je. „To je merljivo“.

Rok za glasanje o ratifikaciji je 5. decembar. Sharma je rekao da je vrlo verovatno da će sporazum biti ratifikovan, jer su svi prethodni sporazumi do sada bili ratifikovani. Ukoliko bi članstvo odbilo, to ne bi automatski značilo da će sindikat ponovo stupiti u štrajk.

Crabtree-Ireland je rekao da bi sindikat morao ponovo da se vrati za pregovarački sto, ali bez garancija da bi trenutni uslovi ostali na snazi.

„Morali bismo da procenimo kolike su nam šanse da se ponovno vratimo na štrajk“, rekao je. „Sa mog stanovišta, postigli smo maksimalan nivo uticaja i postigli smo sporazum u trenutku našeg najvećeg uticaja u ovom procesu. Nastavak štrajka tokom prazničnog perioda, po mom mišljenju, ne bi rezultirao dodatnim uticajem. Verovatno bi nas devalorizovao iz različitih razloga. A takođe ne verujem da bismo mogli ostvariti dodatne koristi u ovim uslovima štrajka“.

U ovom sporazumu, SAG-AFTRA je dobila odredbu da studiji moraju dobiti dozvolu od ostavštine preminulog glumca pre korištenja veštačke inteligencije za oživljavanje glumca. Ako glumac nema ostavštinu i ne mogu se naći predstavnici, producent može dobiti dozvolu od SAG-AFTRA.

Crabtree-Ireland je u ponedeljak rekao da glumci mogu sada saopštiti svoje želje o veštačkoj inteligenciji sindikatu, i da će sindikat poštovati te instrukcije.

FAQ

1. Zašto su Shaan Sharma i Anne-Marie Johnson glasali protiv novog ugovora?

Shaan Sharma i Anne-Marie Johnson su glasali protiv novog ugovora jer smatraju da ne pruža dovoljno zaštite glumcima od veštačke inteligencije.

2. Šta je isključivo humanoidno delo prema Johnson?

Anne-Marie Johnson smatra da bi samo ljudi trebali biti korišćeni u javnim kreacijama i da bi veštačka inteligencija trebala biti odbačena kako ne bi bila uzaludna i gubitak vremena.

3. Šta je zabrinulo Shaana Sharmu?

Shaan Sharma je bio zabrinut zbog ‘značajnih rupa’ u vezi sa veštačkom inteligencijom i prepoznatim pretnjama od strane određenih kategorija posla.

4. Šta je učinio sporazum u pogledu veštačke inteligencije?

Sporazum uspostavlja zahtev za saglasnost i nadoknadu za upotrebu veštačke inteligencije za generisanje „digitalnih duplikata“, ali ne zabranjuje njihovu upotrebu i relativno malo sprečava studije da koriste glumačke nastupe za kreiranje „sintetičkih“ izvođača.

5. Da li