Некатегоризовано

Rocheova „Genentech“ firma sklapa partnerstvo sa „Nvidia“-om radi istraživanja veštačke inteligencije u farmaceutskoj industriji

Summary

Rocheova podružnica „Genentech“ udružila je snage sa „Nvidia“-om u višegodišnjem dogovoru koji ističe rastuće nade farmaceutske industrije u korišćenje veštačke inteligencije radi ubrzanja procesa dizajniranja i razvoja novih lekova. U saradnji sa „Nvidia“-om, Genentech očekuje „značajno poboljšanje“ svojih postojećih istraživanja […]

Rocheova „Genentech“ firma sklapa partnerstvo sa „Nvidia“-om radi istraživanja veštačke inteligencije u farmaceutskoj industriji

Rocheova podružnica „Genentech“ udružila je snage sa „Nvidia“-om u višegodišnjem dogovoru koji ističe rastuće nade farmaceutske industrije u korišćenje veštačke inteligencije radi ubrzanja procesa dizajniranja i razvoja novih lekova.

U saradnji sa „Nvidia“-om, Genentech očekuje „značajno poboljšanje“ svojih postojećih istraživanja u veštačkoj inteligenciji, a potencijalno i unapređenje softvera dizajnera čipova, kao što je platforma „BioNemo“ za otkrivanje lekova.

„Naši timovi kontinuirano će razmenjivati ekspertizu u napretku nauke i najsavremenijim metodama koje se pojavljuju u ubrzavanju računarstva, veštačkoj inteligenciji i simulaciji tokom celokupnog procesa otkrivanja lekova“, rekla je Kimberly Powell, potpredsednica zdravstva u Nvidia-u, na brifingu za novinare.

Uspesno razvijanje novog leka od nule u proseku traje desetak ili više godina, prema jednoj proceni strukovne grupe PhRMA. Brži rokovi, poput vakcina na bazi matičnih ćelija RNK za COVID-19, često se zasnivaju na godinama naučnih istraživanja koja omogućavaju proizvođačima lekova da zaobiđu problematična pitanja, kao što je validacija cilja bolesti i dizajniranje molekula sa željenim efektom. Ove faze mogu trajati godinama, čak i pre nego što kandidat za lek dođe do testiranja na ljudima.

Godinama su farmaceutske kompanije istraživale mogućnost da veštačka inteligencija skrati proces, udružujući se sa stručnjacima poput „Exscientia“, „Recursion“, „BenevolentAI“ i „Insitro“. Iako je postalo jasno da dostupne računarske tehnologije ne rešavaju sve biološke probleme koji su povezani sa stvaranjem bezbednih i efikasnih lekova, interesovanje je i dalje veliko. Na primer, „lekovi dizajnirani uz pomoć veštačke inteligencije“ još uvek nisu postigli očekivan napredak koji se prvobitno očekivao.

Genentech je među farmaceutskim kompanijama koje su mnogo uložile u veštačku inteligenciju. Rocheova podružnica je 2020. godine angažovala računarskog biologa Aviva Regeva sa Instituta „Broad“ da vodi istraživanje i rani razvoj, a 2021. godine je sklopila dogovor sa „Recursion“-om kako bi kartirala određena područja biologije koristeći mašinsko učenje.

Dogovor sa „Nvidia“-om, koji je najpoznatiji po svojim naprednim računarskim čipovima, još je jedna opklada. Saradnja će koristiti Genentech-ove ekskluzivne podatke, kao i javno dostupne podatke, i fokusirati se na ranu detekciju ciljeva i razvoj molekula, rekao je Džon Marioni, stariji potpredsednik i šef računanja u Genentech-u, tokom brifinga.

„Uveren sam da zajedničkim radom možemo dalje ubrzati taj proces, kako u pogledu otkrivanja biomarkera, tako i u načinu razmišljanja o dizajniranju kliničkih ispitivanja, što će nam omogućiti brže generisanje podataka“, rekao je Marioni.

Kompanije nisu otkrile detalje o troškovima saradnje niti su identifikovale oblasti bolesti koje Genentech planira da zajedno reši sa Nvidia-om. Prema uslovima partnerstva, Genentech može predložiti nove projekte tokom trajanja saradnje.

„Nvidia“ je značajno proširila svoje mogućnosti u oblasti slikovnih i veštačke inteligencije poslednjih deset godina. Kompanija tvrdi da njena tehnologija može tačnije i brže predvideti strukturu proteina i otkrivati male molekule.

„Znamo da je slikovna dijagnostika temelj našeg delovanja u oblasti zdravstva“, rekao je Powell. „Dakle, bilo da se radi o slikovima stanica, organa ili radiologiji, svi ti podaci omogućavaju vam da identifikujete ili otkrijete nove biomarkere, ili možete preciznije meriti odgovor pacijenata i kliničke pokuse.“

Pored partnerstava sa kompanijama poput Genentech-a, investiciono krilo Nvidia-e takođe je ulagalo u nove biotehnološke startapove. U proteklih šest meseci, pomogli su u finansiranju kompanija „Superluminal Medicines“, „Genesis Therapeutics“ i „Generate Biomedicines“.

FAQ

Da li veštačka inteligencija može ubrzati proces razvoja novih lekova?

Da, veštačka inteligencija ima potencijal da skrati proces razvoja novih lekova pronalaskom efikasnih biomarkera i ubrzavanjem dizajna kliničkih ispitivanja.

Koje farmaceutske kompanije su uložile u istraživanje veštačke inteligencije?

Neki od glavnih igrača u farmaceutskoj industriji koji su uložili u istraživanje veštačke inteligencije su Genentech, Exscientia, Recursion, BenevolentAI i Insitro.

Kako „Nvidia“ može pomoći u razvoju lekova?

<p"Nvidia" pruža napredne računarske čipove i tehnologije veštačke inteligencije koji mogu da predvide strukturu proteina i screenuju male molekule, što može ubrzati proces dizajna lekova i otkrivanje novih biomarkera.