Некатегоризовано

Cambridge naučnici otkrivaju kako fizičke granice oblikuju veštačke „mozgove“

Summary

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu su pokazali da postavljanje fizičkih ograničenja na veštački inteligentni sistem – na isti način na koji ljudski mozak mora da se razvija i deluje unutar fizičkih i bioloških ograničenja – omogućava da razvije karakteristike mozga […]

Cambridge naučnici otkrivaju kako fizičke granice oblikuju veštačke „mozgove“

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu su pokazali da postavljanje fizičkih ograničenja na veštački inteligentni sistem – na isti način na koji ljudski mozak mora da se razvija i deluje unutar fizičkih i bioloških ograničenja – omogućava da razvije karakteristike mozga složenih organizama kako bi rešio zadatke.

Kako se neuronski sistemi poput mozga organizuju i uspostavljaju veze, moraju da uravnoteže suprotne zahteve. Na primer, potrebna su im energija i resursi za rast i održavanje mreže u fizičkom prostoru, istovremeno optimizujući mrežu za obradu informacija. Ovaj kompromis oblikuje sve mozgove unutar i između vrsta, što može objasniti zašto mnogi mozgovi dolaze do sličnih organizacionih rešenja.

Naučnici su kreirali veštački sistem koji je trebao da modeluje veoma pojednostavljenu verziju mozga i primenili fizička ograničenja. Umesto pravih neurona, sistem je koristio računarske čvorove. Neuroni i čvorovi su slični u funkciji, jer svaki uzima ulaz, transformiše ga i proizvodi izlaz, a jedan čvor ili neuron može se povezati sa više drugih, svi donoseći informacije za obradu.

Međutim, istraživači su na svoj sistem primenili ‘fizičko’ ograničenje. Svaki čvor je dobio određeno mesto u virtuelnom prostoru, a što su dve tačke dalje, bilo je teže da međusobno komuniciraju. To je slično organizaciji neurona u ljudskom mozgu.

Sistem je dobio jednostavan zadatak – pojednostavljeni oblik zadatka navigacije lavirintom koji se često daje životinjama poput pacova i majmuna prilikom proučavanja mozga, gde mora kombinovati više informacija da bi odlučio o najkraćem putu do kraja.

Kada su istraživači primenili ovo ograničenje na sistem, primetili su da je počeo da razvija određene karakteristike i taktike slične onima u ljudskom mozgu. Umesto specijalizovanih čvorova koji kodiraju različite aspekte zadatka lavirinta, određeni čvorovi su kodirali fleksibilnu šemu u kojoj bi, u različitim trenucima, isti čvor mogao da kodira više lokacija lavirinta.

Ova studija sugeriše da postavljanje fizičkih ograničenja na veštačke sisteme može pomoći u razumevanju organizacije ljudskog mozga i doprineti proučavanju kognitivnih ili mentalnih poteškoća.

FAQ

Šta su veštački inteligentni sistemi?

Veštački inteligentni sistemi su kompjuterski programi ili sistemi koji mogu da obavljaju zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što su prepoznavanje slika, obrada prirodnog jezika ili donošenje odluka.

Šta su neuroni?

Neuroni su ćelije koje čine osnovnu strukturnu i funkcionalnu jedinicu nervnog sistema. Oni su odgovorni za prenos električnih signala i komunikaciju između različitih delova tela.

Šta su fizičke ograničenja?

Fizička ograničenja su faktori ili uslovi koji ograničavaju ili utiču na razvoj ili delovanje nekog sistema. U ovom slučaju, fizička ograničenja su postavljena na veštački sistem kako bi se simuliralo delovanje fizičkih ograničenja u ljudskom mozgu.