Некатегоризовано

Qualcomm predstavlja Snapdragon 7 Gen 3 čip sa AI mogućnostima

Summary

Nedeljama nakon što su predstavili nove mobilne čipove koji donose generativnu AI tehnologiju sličnu ChatGPT-u na premium telefonima, Qualcomm je najavio novo čipset rešenje koje istu tehnologiju donosi i na dostupnije uređaje. Snapdragon 7 Gen 3 čip će se koristiti […]

Qualcomm predstavlja Snapdragon 7 Gen 3 čip sa AI mogućnostima

Nedeljama nakon što su predstavili nove mobilne čipove koji donose generativnu AI tehnologiju sličnu ChatGPT-u na premium telefonima, Qualcomm je najavio novo čipset rešenje koje istu tehnologiju donosi i na dostupnije uređaje. Snapdragon 7 Gen 3 čip će se koristiti u telefonima Honor, vivo i drugih proizvođača, sa prvim uređajima koji stižu kasnije ovog meseca.

Na Qualcomm-ovom Snapdragon Summit-u u Havajima, kompanija je istakla on-device generativnu AI kao ključnu karakteristiku koja će izdvojiti telefone sa najnovijim Snapdragon čipovima u 2024. godini. Snapdragon 8 Gen 3, koji je već dostupan u Xiaomi 14 seriji telefona u Kini, omogućava generativne AI mogućnosti kao što su korišćenje Stable Diffusion za kreiranje slika na osnovu zahteva i proširivanje fotografija van granica originalnog okvira.

Veliko pitanje je da li će Snapdragon 7 Gen 3 čip imati generativne AI mogućnosti identične svom moćnijem rođaku. Qualcomm do vremena objavljivanja ovog članka nije odgovorio na zahtev za pojašnjenje.

Koliko god sposobna bila generativna AI tehnologija čipa, važno je uzeti u obzir i implementaciju, jer će svaki proizvođač odlučiti koliko će te mogućnosti biti prisutne u telefonima sa Snapdragon 7 Gen 3 čipsetom. Konceptualno, on-device generativna AI tehnologija ima prednosti u odnosu na cloud-based rešenja: ima manju latenciju jer ne mora slati upite i dobijati odgovore sa server farmi. Takođe, može uzeti u obzir lične podatke poput ponašanja korisnika jer ne deli podatke sa drugima i može raditi i na mestima sa slabim signalima. Činjenica da obavlja zadatke lokalno takođe može pomoći sa privatnošću i bezbednošću.

Pored generativne AI tehnologije, Snapdragon 7 Gen 3 čip ima i druge poboljšanja u odnosu na prethodnika. Kao i ostali Qualcomm-ovi nedavno najavljeni čipovi, 7 Gen 3 ima unapređenu neuralnu procesorsku jedinicu koja se bavi generativnim AI zadacima. Čip je 15% brži u odnosu na prošlogodišnji Snapdragon 7 Gen 2, ima 20% bolju energetsku efikasnost i podržava brzo punjenje baterije na 50% kapaciteta za pet minuta. Po prvi put u 7-seriji, 7 Gen 3 ima spatial audio sa praćenjem glave.

Snapdragon 7 Gen 3 čip i dalje koristi Kyro CPU-ove koje Qualcomm koristi već neko vreme u svojim čipovima višeg ranga, ali sledeće godine možemo očekivati ozbiljniji skok u performansama i efikasnosti ukoliko kompanija zameni Kyro CPU-ove novim Oryon CPU-om, koji je predstavljen u Snapdragon X Elite čipu za PC uređaje. Na Snapdragon Summitu prošlog meseca, kompanija je najavila da će Oryon CPU-ovi biti uključeni u čipove za druge proizvodne linije, počevši od mobilnih telefona 2024. godine.

Qualcomm je partnerirao sa kompanijama Honor i vivo kako bi lansirao prve telefone sa Snapdragon 7 Gen 3 čipom, a očekujemo da se još uređaja pojavi naredne godine. S obzirom na telefone koji su pokretani prethodnikom čipa Snapdragon 7 Gen 2, kao što su Xiaomi Redmi Note 12 i realme GT Neo 5 SE, možda ćemo videti više uređaja od ovih proizvođača koji će koristiti Snapdragon 7 Gen 3 u narednoj godini. Takođe, moguće je da će i drugi proizvođači koristiti 7 Gen 3 čip u 2025. godini i kasnije. Na primer, Motorola Razr 2023 koristi Snapdragon 7 Gen 1 čip, stoga je moguće da će budući premium, ali ne najekskluzivniji, Motorola uređaj koristiti Qualcomm-ov novi čip kako bi smanjili troškove u odnosu na skuplji vrhunski uređaj koji pokreće najnoviji čipset.

FAQ:

Q: Kako različiti čipovi Snapdragon 7 Gen 3 mogu koristiti AI tehnologiju?
A: Svaki proizvođač odlučuje koliko će AI mogućnosti biti implementirane u telefone sa Snapdragon 7 Gen 3 čipom.

Q: Kakve su prednosti on-device generativne AI tehnologije u odnosu na cloud-based rešenja?
A: On-device generativna AI tehnologija ima manju latenciju, može uzeti u obzir lične podatke korisnika i radi i na mestima sa slabim signalima.

Q: Koje su poboljšanja Snapdragon 7 Gen 3 čipa u odnosu na prethodnika?
A: Snapdragon 7 Gen 3 čip je 15% brži, ima 20% bolju energetsku efikasnost, podržava brzo punjenje baterije i ima spatial audio sa praćenjem glave.

Q: Da li će Snapdragon 7 Gen 3 čip biti zamenjen novim Oryon CPU-om?
A: Postoji mogućnost da Qualcomm sledeće godine zameni Kyro CPU-ove u Snapdragon 7 Gen 3 čipu novim Oryon CPU-om.